Uppdaterad: Norma återkallar jaktmatchpatroner

Åmotfors (JJ) Norma Precision AB återkallar över 100 000 jaktmatchpatroner i kaliber 308 win eftersom ett sådant orsakat en pipsprängning.

De kulor som återkallas ska ha följande lot-nummer.(lot-numret återfinnes både på ytterkartongens etikett samt insidan av locket till konsumentförpackningen):

S14L17, S14L18, S14L19, S14L20, L14L21, L14L24, L14L25, L14L26, L14L27, R14M06, R14M07, R14M10, R14M13, R14M21, R14M24, R14M25.

Dessa patroner har levererats till butik från och med februari 2014. Kenneth Skoglund, ansvarig för jakt och skytte på Norma berättar för Jaktjournalen att det är en pipsprängning som ligger bakom återkallandet.

– En person övningsköt med sin Browning X-Bolt när en kula fastnade i loppet. Personen registrerade inte detta utan sköt ytterligare ett skott. Då sprängdes pipan och klövs upp bakom ljuddämparen. Som tur var skadades ingen vid olyckan, säger han.

En sådan här olycka är mycket allvarlig och för att inte ta några risker återkallas därför över 100 000 jaktmatchpatroner i kaliber 308 win.

– Vi har inlett en utredning om vad som orsakat olyckan men vi vet i nuläget inte vad som fick kulan att fastna i loppet. Det som är viktigast nu är att inte fler skott ur det aktuella partiet avlossas, säger Kenneth Skoglund.

Har man patroner med de nämnda lot-numren är det bara att ta med sig asken och byta in den där de är inköpta eller hos närmaste butik som säljer ammunition.
 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser