Uppdaterad: Missbildningar hos fem av de 19 fällda vargarna

UPPSALA(JJ). Fem av de 19 vargar som fälldes under årets licensjakt hade medfödda missbildningar. Det visar de undersökningar som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har genomfört. – Precis som tidigare år har inga vargar varit smittade med någon dvärgbandmask, säger Arne Söderberg, som samordnar SVA:s arbete med stora rovdjur, i ett pressmeddelande.

Det var elva hanar och åtta honor som fälldes under licensjakten. Enligt SVA har två av honorna fött ungar, det har troligen skett under den senaste valpningsperioden förra året. 
SVA har kunnat konstatera att två av de undersökta vargarna hade skabb.   

De missbildningar som hittades på fem av vargarna var:

– kryptorkid (enkelsidigt) på varg fälld i Dalarnas län.
– kotmissbildning i korsryggen på varg fälld i Gävleborgs län.
– lindriga bettfel framtänder på varg fälld i Västra Götalands län.
– kryptorkid (enkelsidigt) och kraftigt överbett på varg fälld i Värmlands län.
– missformad njure (lindrig förändring) på varg fälld i Örebro län.  

Med kryptorkid menas att en testikel är kvar i bukhålan. Det räcker dock att vargen har en fungerande testikel för att den ska vara fertil.
– Vi drar inte några slutsatser om att kryptorkism beror på ”kraftig inavel” utan det kan också vare en ärftlig defekt. Det här är en egenskap som man kan ärva vidare utan att det är fråga om inavel. Vi gör alltså ingen bedömning av om de här missbildningarna är ett resultat av inavel, säger Olov Andersson, informationschef på SVA, och förklarar att SVA inte har uppdraget att dra sådana slutsatser.  

Det kommer även att göras en ålderbestämning av de fällda vargarna genom tandsnittning. Detta kommer att utföras i år av Matson´s Laboratory i Montana i USA. Dessutom kommer det göras en noggrannare undersökning av skelettet vid Naturhistoriska riksmuseet. 

Samtliga vargar vägde mellan 28 och 49,5 kilo och det var alltså den inrapporterade totalvikten. När SVA får in den flådda djurkroppen vägs den igen.
Efter detta gjorts så såg SVA att det fanns en stor skillnad i viktdifferensen. SVA menar att detta bland annat kan bero på att vissa av de vågar som använts när man vägt totalvikten inte varit rätt kalibrerade.  

Eftersom den jägare som fäller en varg under licensjakten kan behålla skinnet så är det viktigt att skinnet tas bort försiktigt utan att skada djurkroppen i övrigt, detta för att SVA ska kunna genomföra sina nödvändiga undersökningar. 
Både SVA och Naturhistoriska riksmuseet informerade jägarna innan jakten om vikten av detta. Jägarna har hörsammat informationen och djurkropparna har tagits bättre om hand i år. 

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser