Uppdaterad: Lodjur påkört av tåg

Gävle (JJ) Det lodjur som kördes på av ett tåg i söndags kväll har på sociala medier förvandlats till ett tjuvskjutet lodjur. Enligt polisen vet man inte vad som hänt bortsett från att djuret hade ett hål i halsen. Svenska Rovdjursföreningen går däremot nu på sin Facebooksida ut och säger att djuret skjutits ihjäl.
Rovdjursföreningen drar stora växlar på incidenten med det påkörda lodjuret utanför Gävle i söndags kväll.

I söndags kväll kördes ett lodjur på av ett tåg utanför Åbyggeby strax norr om Gävle. Eftersom polisen när de fick in djuret hittade ett hål i halsen upprättades en anmälan kring eventuellt jaktbrott och lodjuret sändes till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för obduktion.

På Svenska Rovdjursföreningens facebooksida kan man läsa att lodjuret inte alls blev påkört utan ihjälskjutet. Föreningen skriver att Polisen var på plats och hittade lodjuret intill spåret utan synliga skador bortsett från kulhål. Över 150 kommentarer har kommit in och många passar naturligtvis på att misskreditera hela jägarkåren.

Problemet är bara att Rovdjursföreningens uppgifter inte är sanningsenliga. Enligt Han-Olof Sundström som har hand om viltfrågor hos Polisenmyndigheten i Gävle fick Polisen in en anmälan från Trafikverket att ett lodjur körts på. Chauffören kunde inte med säkerhet säga om det blev en fullträff eller inte.

När driftspersonalen från Trafikverket, inte Polisen, en dryg timme senare hämtar kroppen är den fortfarande varm. Polisen får in kroppen och det kan konstateras att det finns ett hål i halsen. En anmälan om jaktbrott upprättas och kroppen skickas till SVA i Uppsala.

Enligt de uppgifter som Jaktjournalen fått från Polisen i Gävle kan man inte säga om det rör sig om en skottskada eller inte i nuläget.

Om de tider för kollisionen som Polisen lämnat Jaktjournalen stämmer skulle också lodjuret tjuvskjutits i samband med att tåget passerade eftersom kroppen fortfarande inte svalnat av när den hämtades därifrån. 

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser