Uppdaterad: Lodjur påkört av tåg

Gävle (JJ) Det lodjur som kördes på av ett tåg i söndags kväll har på sociala medier förvandlats till ett tjuvskjutet lodjur. Enligt polisen vet man inte vad som hänt bortsett från att djuret hade ett hål i halsen. Svenska Rovdjursföreningen går däremot nu på sin Facebooksida ut och säger att djuret skjutits ihjäl.
Rovdjursföreningen drar stora växlar på incidenten med det påkörda lodjuret utanför Gävle i söndags kväll.

I söndags kväll kördes ett lodjur på av ett tåg utanför Åbyggeby strax norr om Gävle. Eftersom polisen när de fick in djuret hittade ett hål i halsen upprättades en anmälan kring eventuellt jaktbrott och lodjuret sändes till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för obduktion.

På Svenska Rovdjursföreningens facebooksida kan man läsa att lodjuret inte alls blev påkört utan ihjälskjutet. Föreningen skriver att Polisen var på plats och hittade lodjuret intill spåret utan synliga skador bortsett från kulhål. Över 150 kommentarer har kommit in och många passar naturligtvis på att misskreditera hela jägarkåren.

Problemet är bara att Rovdjursföreningens uppgifter inte är sanningsenliga. Enligt Han-Olof Sundström som har hand om viltfrågor hos Polisenmyndigheten i Gävle fick Polisen in en anmälan från Trafikverket att ett lodjur körts på. Chauffören kunde inte med säkerhet säga om det blev en fullträff eller inte.

När driftspersonalen från Trafikverket, inte Polisen, en dryg timme senare hämtar kroppen är den fortfarande varm. Polisen får in kroppen och det kan konstateras att det finns ett hål i halsen. En anmälan om jaktbrott upprättas och kroppen skickas till SVA i Uppsala.

Enligt de uppgifter som Jaktjournalen fått från Polisen i Gävle kan man inte säga om det rör sig om en skottskada eller inte i nuläget.

Om de tider för kollisionen som Polisen lämnat Jaktjournalen stämmer skulle också lodjuret tjuvskjutits i samband med att tåget passerade eftersom kroppen fortfarande inte svalnat av när den hämtades därifrån. 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser