Uppdaterad: Lodjur oroar Hedebor

Hede (JJ) Ett lodjur, som visat aggressiva tendenser har den senaste tiden vandrat omkring bland bebyggelsen i Hede, i centrala Härjedalen.

– Plötsligt fick jag en dag se ett lodjur vid min >tomtgräns. Jag tog upp mobiltelefon för att ta några
bilder. Men sedan gjorde den ett utfall mot mig och fräste, men dessbättre vände det och försvann, berättar Hedebon Ernst Westlund.

Ett besök fick även Sofia Karlsson och hennes familj, hon berättar:

– Barnet upptäckte lodjuret, de kom in, berättade att det var ett djur av något slag som hade gått in i ladugården. Jag fick snabbt med mig barnen in i huset.

Hon tycker också att lodjuret måste bort från Hede, det går inte att ha ett rovdjur mitt inne i samhället.

– Även om det inte varit aggressiv mot oss så vet man ändå aldrig vad som skulle hända.

En kvinna som såg lodjuret genom fönstret öppnade detta och då sprang lodjuret mot henne och var nära att hoppa in genom fönstret.

Vid ett annat tillfälle var det flera personer tillsammans som fick uppleva lodjuret bara mycket nära håll, några meter, och det verkade helt orädd. De som sett djuret bedömer vikten till cirka 20 kilo och det finns saker som talar för att det har många år på nacken.

På länsstyrelsen i Östersund säger rovdjursförvaltaren Johan Nyqvist att man avvaktar men att det kan bli tal om skyddsjakt.

Uppdaterad: Under fredagsförmiddagen beslutade länsstyrelsen att tillåta skyddsjakt på lodjuret.

Ett lodjur vållar uppståndelse i Hede där det går runt i begyggelsen.

Lodjuret har även gjort utfall mot några Hedebor, dock utan att skada någon.Foton: Sofia Karlsson.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser