Uppdaterad: Lodjur oroar Hedebor

Hede (JJ) Ett lodjur, som visat aggressiva tendenser har den senaste tiden vandrat omkring bland bebyggelsen i Hede, i centrala Härjedalen.

– Plötsligt fick jag en dag se ett lodjur vid min >tomtgräns. Jag tog upp mobiltelefon för att ta några
bilder. Men sedan gjorde den ett utfall mot mig och fräste, men dessbättre vände det och försvann, berättar Hedebon Ernst Westlund.

Ett besök fick även Sofia Karlsson och hennes familj, hon berättar:

– Barnet upptäckte lodjuret, de kom in, berättade att det var ett djur av något slag som hade gått in i ladugården. Jag fick snabbt med mig barnen in i huset.

Hon tycker också att lodjuret måste bort från Hede, det går inte att ha ett rovdjur mitt inne i samhället.

– Även om det inte varit aggressiv mot oss så vet man ändå aldrig vad som skulle hända.

En kvinna som såg lodjuret genom fönstret öppnade detta och då sprang lodjuret mot henne och var nära att hoppa in genom fönstret.

Vid ett annat tillfälle var det flera personer tillsammans som fick uppleva lodjuret bara mycket nära håll, några meter, och det verkade helt orädd. De som sett djuret bedömer vikten till cirka 20 kilo och det finns saker som talar för att det har många år på nacken.

På länsstyrelsen i Östersund säger rovdjursförvaltaren Johan Nyqvist att man avvaktar men att det kan bli tal om skyddsjakt.

Uppdaterad: Under fredagsförmiddagen beslutade länsstyrelsen att tillåta skyddsjakt på lodjuret.

Ett lodjur vållar uppståndelse i Hede där det går runt i begyggelsen.

Lodjuret har även gjort utfall mot några Hedebor, dock utan att skada någon.Foton: Sofia Karlsson.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser