Uppdaterad: Länsordförande sköt mot varg

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundets ordförande för Värmlands länsförening, Lennart Johannesson avstyrde i morse en vargattack mot en gråhund genom att skjuta varningsskott. Hunden vårdas nu för skador i lår och bakkropp. – Jag vågade inte skjuta på vargen eftersom jag riskerade att träffa hunden, säger han.

Gråhunden Cliff klarade sig undan angreppet med livet i behåll. Foto: Lennart Johannesson
Incidenten inträffade när Lennart Johannesson jagade älg i Lökeneskogen, norr om Karlstad. Plötsligt hör han hur jaktkamratens gråhund Cliff skriker till. Han springer mot platsen för allt han förmår och lyckades dessutom koppla upp sin egen jaktjhund på vägen.

När han är knappt 60 meter från gråhunden ser han hur en vuxen varg ligger på Cliff och hugger den. För att inte riskera att hunden träffas skjuter Lennart Johannesson över vargen, som kastar och springer i väg när skottet går av.

– Jag tog upp bössan och höll mitt i vargen men den låg med bröstkorgen mot gråhunden så därför höjde jag bössan och sköt över. Jag hörde ju att gråhunden fortfarande var i livet, säger han.

Med i jaktlaget fanns en veterinär som snabbt kunde konstatera att Cliff kommer klara sig men han kördes ändå till veterinärkliniken i Karlstad där såren rengjordes och hunden kunde plåstras om.

– Hade jag kommit en minut senare hade hunden varit död. Det var en riktigt stor gulgrå varg som attackerade den.

Så sent som i förrgår hade Lennart Johannesson i egenskap av länsordförande med sig utländska jägarorganisationsdelegater från FACE på älgjakt. De fick uppleva traditionell svensk älgjakt med löshund och var imponerade av den etik den svenska jägarkåren har när det kommer till hundanvändning på jakt.

– Tänk om attacken hade ägt rum när de deltog på jakten. Situationen här i Värmland är katastrofal nu, säger Lennart Johannesson.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser