Uppdaterad: Länsordförande sköt mot varg

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundets ordförande för Värmlands länsförening, Lennart Johannesson avstyrde i morse en vargattack mot en gråhund genom att skjuta varningsskott. Hunden vårdas nu för skador i lår och bakkropp. – Jag vågade inte skjuta på vargen eftersom jag riskerade att träffa hunden, säger han.

Gråhunden Cliff klarade sig undan angreppet med livet i behåll. Foto: Lennart Johannesson
Incidenten inträffade när Lennart Johannesson jagade älg i Lökeneskogen, norr om Karlstad. Plötsligt hör han hur jaktkamratens gråhund Cliff skriker till. Han springer mot platsen för allt han förmår och lyckades dessutom koppla upp sin egen jaktjhund på vägen.

När han är knappt 60 meter från gråhunden ser han hur en vuxen varg ligger på Cliff och hugger den. För att inte riskera att hunden träffas skjuter Lennart Johannesson över vargen, som kastar och springer i väg när skottet går av.

– Jag tog upp bössan och höll mitt i vargen men den låg med bröstkorgen mot gråhunden så därför höjde jag bössan och sköt över. Jag hörde ju att gråhunden fortfarande var i livet, säger han.

Med i jaktlaget fanns en veterinär som snabbt kunde konstatera att Cliff kommer klara sig men han kördes ändå till veterinärkliniken i Karlstad där såren rengjordes och hunden kunde plåstras om.

– Hade jag kommit en minut senare hade hunden varit död. Det var en riktigt stor gulgrå varg som attackerade den.

Så sent som i förrgår hade Lennart Johannesson i egenskap av länsordförande med sig utländska jägarorganisationsdelegater från FACE på älgjakt. De fick uppleva traditionell svensk älgjakt med löshund och var imponerade av den etik den svenska jägarkåren har när det kommer till hundanvändning på jakt.

– Tänk om attacken hade ägt rum när de deltog på jakten. Situationen här i Värmland är katastrofal nu, säger Lennart Johannesson.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser