Uppdaterad: Kroppefjällsvarg skjuten

Dalsland (JJ) Nu på eftermiddagen sköts en varg under skyddsjakten på Kroppefjäll i Dalsland.

Foto: Privat.
I dag sköts en varg i Källsviken under den skyddsjakt som pågått de senaste dagarna i Dalsland. Enligt uppgift till Jaktjournalen rör det sig om en vargtik.

Skyddsjägarna har jagat i tre dagar. Första dagen hade de spår efter en varg som tidigt gick ur marken. Därefter såg de inte till några vargspår förrän i dag.

– Vi har haft en stor tur. I går sågs spår efter en varg på Kroppefjäll och i morse hittade vi dem igen. Det har varit bitvis mycket svårt att spåra efter vägarna, säger Göte Johansson, besiktningsman på Länsstyrelsen och jaktledare, som vill ge en eloge till de som deltagit på skyddsjakten.

– Utan deras enorma insats hade vi aldrig lyckats, säger han.

Enligt Göte Johansson, som ännu inte vägt in kroppen, fick han intryck av att det rör sig om en vuxen tik.

– Jag tyckte hon såg lite för stor ut för att vara en valp, men vi får se när hon vägs in, säger han.

Det var den 19 december som Länsstyrelsen i Västra Götalands län gjorde en kovändning och beslutade om skyddsjakt på varg i Kroppefjäll trots att de tidigare under hösten inte beviljat de skyddsjaktsansökningar som kommit in.

Tamboskap och jakthundar har under hösten angripits i området. På Kroppefjäll återfinns ett vargpar som i våras fick valpar.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser