Uppdaterad: Kammarrätten underkände fjolårets vargjakt

Kammarrättens dom menar att jakten inte skulle sänka inavelsgraden. Stockholm (JJ) Kammarrätten i Stockholm kom i en dom i fredags fram till att det inte fanns tillräckligt stöd för att den beslutade jakten under vintern 2013 skulle leda till en minskad inavelsnivå i den skandinaviska vargstammen. Det var därför inte rätt av Naturvårdsverket att besluta om licensjakt, skriver de i ett pressmeddelande.

Syftet med licensjakten var att minska inavelsnivån i den skandinaviska vargstammen. Kammarrätten anser att det är ett syfte som skulle kunna göra att jakt är tillåten. Kammarrätten menar dock att det i detta fall inte fanns tillräckligt stöd för att inavelsnivån skulle minska. Jakten kan därför inte anses vara ändamålsenlig. Eftersom det var fråga om en ganska omfattande jakt (jakt efter 16 vargar) anser kammarrätten att beslutet i vart fall inte var proportionerligt. Det fanns därför inte förutsättningar för licensjakt.

Vargen är fridlyst och omfattas av ett strikt skyddssystem enligt svensk lagstiftning och enligt EU:s art- och habitatdirektiv. Det innebär bl.a. att det är förbjudet att döda varg. Trots detta kan det beslutas om undantag från skyddssystemet om vissa villkor är uppfyllda.

Naturvårdsverket beslutade i januari 2013 om licensjakt efter 16 vargar under januari–februari 2013 (med licensjakt menas tillstånd till jakt under en särskild jakttid). Förvaltningsrätten i Stockholm ansåg att jakten inte kunde tillåtas och upphävde beslutet. Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet överklagade till kammarrätten.

Kammarrätten har tagit ställning till licensjakten trots att den tid under vilken jakten fick pågå har gått ut. Det beror på att det saknas vägledande avgöranden från högre rättsinstanser om licensjakt.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, ser Kammarrättens dom som ett utslag för att selektiv jakt faktiskt kunde fått bedrivas om naturvårdsverket hade följt Skandulvforskarnas utredning. Han tror inte domen hindrar en kommande vargjakt nu i vinter.

– Jag ser domen som ytterligare ett stöd för att en jakt kan genomföras i vinter. Domen slår definitivt fast att vargjakt är möjlig. Dessutom har vi numera en vargstam som med bred marginal överstiger vad som krävs för ”gynnsam bevarandestatus”, säger han i ett pressmeddelande från Svenska Jägareförbundet.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser