Uppdaterad: Ida sköt björn på kort avstånd

Orsa (JJ) För en liten stund sedan sköt den norska björnjägartjejen Ida Nymoen, Trysil, en björn efter tre timmars hundarbete för gråhunden Sako. Björnen sköts på 10-15 meters avstånd i Noppikoski, norr om Orsa i Dalarna.

Ida Nymoen och hennes sambo Ole Gjermund Nymoen, Trysil, är välkända björnjägare hemma i Norge. Ida är förövrigt den enda norska tjejen som skjutit björn på hemmaplan.

Morgonens jakt började med att Ida och Ole Gjermund gick med var sin hund och bandade. Efter ett tag fick Ole Gjermunds hund Tjuvsäterknappens Sako, 5 år, vindvittring av en björn. Ole Gjermund fortsatte att spåra med hunden och plötsligt skällde Sako till och björnen reste sig ur en slydunge, varpå han släppte Sako.

– Jag var på andra sidan och fick info om vad som hänt så jag anslöt till Ole Gjermund så att vi tillsammans skulle kunna avsluta. Men det var svårt att komma åt björnen och i tre timmar jobbade Sako helt suveränt, med både gång- och fast stånd, berättar Ida.

– Vid ett tillfälle var vi inne på ståndskallet, men utan att komma till skott. Sedan ändrade vi taktik och gick upp på var sin sida om björnen när den gick undan på gångstånd. Och plötsligt svängde björnen rakt emot mig. Jag fick björnen på 10-15 meter, jag sköt två snabba skott, men så kom björnen rakt emot mig och jag sköt det tredje skottet i nacken på honom, berättar Ida med glädje i rösten.

Den fällda björnen är märkt och är åtta år, vikten uppskattas till cirka 180 kg, men den är ännu inte besiktigad. JJ återkommer med korrekt vikt.

– Vi ska vara kvar här i Orsatrakten till i morgon, sedan åker vi upp till Jämtland och Skyttmon till PN Jakt där vi också ska vara med. Därefter hoppas vi kunna fortsätta jaga i Jämtland perioden ut, förklarar Ida.

Ole Gjermund Nymoen gjorde sig känd som björnjägare i Norge tack vare gråhundshanen Strix, som fortfarande är pigg och jagar bra. Han har hunnit bli 10 år och är far till Sako som stod för dagens björn.

Uppdatering: Efter besiktning och vägning visade det sig att björnens vikt är 169 kg.

Skicka in bild via mms till Jaktjournalen när björnen är skjuten så ringer vi upp och får berättelsen. Nr 070-395 00 94.

De norska björnjägarna, Ole Gjermund Nymoen och Ida Nymoen, Trysil, fick vänta i tre timmar innan Ida fick skottchans och fällde björnen för gråhunden Sako.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser