Uppdaterad: Ida sköt björn på kort avstånd

Orsa (JJ) För en liten stund sedan sköt den norska björnjägartjejen Ida Nymoen, Trysil, en björn efter tre timmars hundarbete för gråhunden Sako. Björnen sköts på 10-15 meters avstånd i Noppikoski, norr om Orsa i Dalarna.

Ida Nymoen och hennes sambo Ole Gjermund Nymoen, Trysil, är välkända björnjägare hemma i Norge. Ida är förövrigt den enda norska tjejen som skjutit björn på hemmaplan.

Morgonens jakt började med att Ida och Ole Gjermund gick med var sin hund och bandade. Efter ett tag fick Ole Gjermunds hund Tjuvsäterknappens Sako, 5 år, vindvittring av en björn. Ole Gjermund fortsatte att spåra med hunden och plötsligt skällde Sako till och björnen reste sig ur en slydunge, varpå han släppte Sako.

– Jag var på andra sidan och fick info om vad som hänt så jag anslöt till Ole Gjermund så att vi tillsammans skulle kunna avsluta. Men det var svårt att komma åt björnen och i tre timmar jobbade Sako helt suveränt, med både gång- och fast stånd, berättar Ida.

– Vid ett tillfälle var vi inne på ståndskallet, men utan att komma till skott. Sedan ändrade vi taktik och gick upp på var sin sida om björnen när den gick undan på gångstånd. Och plötsligt svängde björnen rakt emot mig. Jag fick björnen på 10-15 meter, jag sköt två snabba skott, men så kom björnen rakt emot mig och jag sköt det tredje skottet i nacken på honom, berättar Ida med glädje i rösten.

Den fällda björnen är märkt och är åtta år, vikten uppskattas till cirka 180 kg, men den är ännu inte besiktigad. JJ återkommer med korrekt vikt.

– Vi ska vara kvar här i Orsatrakten till i morgon, sedan åker vi upp till Jämtland och Skyttmon till PN Jakt där vi också ska vara med. Därefter hoppas vi kunna fortsätta jaga i Jämtland perioden ut, förklarar Ida.

Ole Gjermund Nymoen gjorde sig känd som björnjägare i Norge tack vare gråhundshanen Strix, som fortfarande är pigg och jagar bra. Han har hunnit bli 10 år och är far till Sako som stod för dagens björn.

Uppdatering: Efter besiktning och vägning visade det sig att björnens vikt är 169 kg.

Skicka in bild via mms till Jaktjournalen när björnen är skjuten så ringer vi upp och får berättelsen. Nr 070-395 00 94.

De norska björnjägarna, Ole Gjermund Nymoen och Ida Nymoen, Trysil, fick vänta i tre timmar innan Ida fick skottchans och fällde björnen för gråhunden Sako.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser