Uppdaterad: Fredrik Myhrs gäng sköt ännu en björn EXTRA: BJÖRNEN VÄGDE 329 KG!

Järpen (JJ) I går sköt hundföraren Robin Strömqvist, Ramsele, en hanbjörn på 191 kg i Håckren, utanför Järpen, när han guidade fem norska gäster för Exklusive Adventures. Idag sköts ännu en björn, en riktig bamse på uppskattad vikt runt 250 kg.
Dagens björn i Håckren är en riktig bamse med uppskattad vikt på cirka 250 kg.

Det är första året Fredrik Myhr, Exklusive Adventures, arrenderar marker av Sveaskog i Håckren, som ligger mellan Järpen och Mörsil. Jakten på de nya markerna har fått en kanonstart och idag fick man hjälp av en lastbilschaufför.

– Jag stoppade en timmerbil som kom och berättade att vi skulle släppar hundar, så att de skulle ta det extra försiktigt. Då berättade han att han sett färsk björnskit på skogsvägen längre bort och att skogsarbetarna vid avverkningen sett björn flera gånger, berättar Robin Strömqvist.

Robin lät sin blandrashund Buniak vila idag och släppte istället jämthundstiken Kita och hennes avkomma Norma på frisök i närheten av avverkningen.

– Det tog faktiskt inte så lång tid innan hundarna började skälla, fast stånd i upptaget. Jag visste inte om det var älg, så jag berättade för de fem norska gästerna på radion att jag skulle smyga fram och försöka se vad det var. Men det var så tätt där ståndskallet stod så jag förstod att det var björn, förklarar Robin.

Nu fick de norska gästerna erbjudandet att smyga in på ståndskallet, och genom lottdragning vann till slut
Axsel H Hembre som följde med Robert.

– När vi hade kvar 80 meter fram till ståndskallet börjar det plötsligt röra sig snett mot oss. Vi flyttar oss lite och plötsligt blir det ståndskall igen på 30-40 meter utan att vi ser björnen. Strax går det loss igen och plötsligt ser jag björnen komma mot oss, jag visar då till Axsel att han får skjuta, men akta hundarna.

– Han ser inte björnen riktigt, så jag tar i armen och drar honom mot mig. Han får en skottchans och skjuter men björnen kastar och det blir gångstånd mot vägen där de andra norrmännen sitter på pass.

Efter en stund kommer björnen upp på vägen i passet hos Paal Larsen, som med två skott lägger björnen i diket.

– Dessa gäster har haft en fantastisk björnjakt, i går sköt de en björn på 191 kg och idag, ja, jag tror att björnen väger runt 250 kg, berättar Fredrik Myhr som tidigare i höst haft stolpe ut med björnjakten.

– Det här är fantastiska marker, jag har gått runt i sommar och bekantat mig och förstått att det är bra med björn. Jag har hittat en riven älg och flera renar, samt massor av björnskit. Och trots detta är det också väldigt bra med älg, förklarar Myhr som arrenderar den 3 400 hektar stora marken av Sveaskog.

För Robin Strömqvist blev dagens björn den tredje i höst för hans hundar.

– Det var extra roligt att tikarna skötte sig så bra nu när Buniak fick vila första dagen sedan premiären.

Robin själv har jagat varje dag och har inte planerat in någon vila.

– Ha ha, nej, jag ska vila när björnjakten är över. Det enda jag är stressad över är att det bara är fyra björnar kvar hemma i Västernorrland. Jag kanske åker hem ikväll för att jaga och sedan åker jag tillbaka till Fredrik igen, avslutar Robin.

UPPDATERAD, 17.42:

– Vet ni vad björnen vägde? Helt sjukt länsstyrelsen har just vägt den till 329 kg! En jättebjörn, att den var stor såg vi, men att den var så stor trodde vi inte, berättar Robin Strömqvist, för Jaktjournalen.

De norska gästjägarna har haft tre spännande björnjakter på tre dagar. Fr v hundföraren Robin Strömqvist, med Kita, samt skyttarna Axsel H Hembre och Paal Larsen, t h jaktledaren Fredrik Myhr.
AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser