(UPPDATERAD) EXTRA! Genetiskt viktig varg i Gåsborn-reviret!

ÖREBRO/VÄRMLAND(JJ). Det finns en genetiskt viktig varg i Gåsborn-reviret som delas mellan Värmlands län och Örebro län. Det handlar om en avkomma från den finskryska hannen i Kynnareviret i Norge.

En naturbevakare från länsstyrelsen tog prov på spillning från den aktuella vargen i Värmland i mitten av december förra året.
Länsstyrelsen fick provsvaren den 8 februari och därmed stod det klart att vargen hade finskryska gener. Detta var en överraskning för personalen som arbetar med rovdjur i länet.

Och denna varg kan nu komma att få en stor inverkan på förvaltningen av vargstammen i området.
– Det borde betyda att det här reviret kan komma att undantas vid licensjakten på varg nästa år, berättar Fredrik Wilde som är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt Fredrik Wilde har det samlats in en annan spillning i Örebro län inom Gåsborn-reviret, detta är troligen spillning från en avkomma till den genetiskt viktiga vargen i reviret.Han uppger att dna-analysen alltså tyder på att en av föräldrarna i Gåsborn-reviret är Kynna-avkomma, därmed gör han en preliminär bedömning att valparna borde ha en viss del finskryskt blod i sig. Nu väntar länsstyrelsen på fler analyser från länet.

I Gåsbornsreviret har man spårat totalt fyra vargar. Och länsstyrelsen arbetar just nu med att sammanställa inventeringsresultaten från länet.

Text: Göran Persson

AKTUELLT

Webbradio: ”Vi har ingen regional vargförvaltning”

Gävleborg (JJ) – Problemet är att vi inte har någon regional förvaltning av vargstammen. Det är några få län som ska bära hela det nationella målet. Det säger Jägareförbundets Per Mellström när han kommenterar jägaren Jonas Heimers beslut, att sluta rapportera rovdjur till länsstyrelsen.

Annonser