UPPDATERAD: EXTRA: Dokkasvargen är skjuten!

GÄLLIVARE(JJ). Den så kallade Dokkasvargen sköts i dag på förmiddagen. Naturvårdsverket fattade beslutet om skyddsjakten klockan 08.00 i dag på morgonen. - Beslutet om skyddsjakt togs för att förhindra allvarlig skada på renar, säger Per Risberg, biträdande projektledare på Naturvårdsverket, till Jaktjournalen.

Skyddsjakten sköttes av länsstyrelsen i Norrbottens län. Helikopter användes vid jakten.
– Vargen sköts klockan 09.24, fem kilometer nordväst om den plats i Dokkasberg där den märktes i april. Det var länsstyrelsens personal som genomförde skyddsjakten, säger Jessica Rönnberg, informationschef vid länsstyrelsen Norrbotten, till Jaktjournalen.

Naturvårdsverket tog beslut om skyddsjakt då man såg att vargen hade börjat gå mot ett område med kalvande renar. I området vid Dokkasberg har Flakabergsgruppen inom Gällivare skogssameby  omkring 1 000-1 500 renar. Och nu är renkalvningen som intensivast.

Per Risberg säger att om den hade gått in i området med renarna så hade skyddsjakt från helikopter stört renarna mycket, därför ville man öckså undvika att vänta så länge med ett beslut om skyddsjakt så att detta hade blivit oundvikligt.

Det är troligt att vargen tidigare hade slagit en ren som den ätit av, detta uppger Kjell Sundvall, enhetschef på fältenheten vid länsstyrelsen Norrbotten, för Jaktjournalen. Detta har dock inte bekräftats.
– Dygnet före har vi sett att vargen låg stilla ett helt dygn och åt på något, berättar Kjell Sundvall.

Dokkasvargen var en hanvarg som ännu inte hade reproducerat sig.
Den flyttades till Dalarna för några veckor sedan.
Djurkroppen kommer att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Text: Göran Persson

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser