UPPDATERAD: EXTRA: Dokkasvargen är skjuten!

GÄLLIVARE(JJ). Den så kallade Dokkasvargen sköts i dag på förmiddagen. Naturvårdsverket fattade beslutet om skyddsjakten klockan 08.00 i dag på morgonen. - Beslutet om skyddsjakt togs för att förhindra allvarlig skada på renar, säger Per Risberg, biträdande projektledare på Naturvårdsverket, till Jaktjournalen.

Skyddsjakten sköttes av länsstyrelsen i Norrbottens län. Helikopter användes vid jakten.
– Vargen sköts klockan 09.24, fem kilometer nordväst om den plats i Dokkasberg där den märktes i april. Det var länsstyrelsens personal som genomförde skyddsjakten, säger Jessica Rönnberg, informationschef vid länsstyrelsen Norrbotten, till Jaktjournalen.

Naturvårdsverket tog beslut om skyddsjakt då man såg att vargen hade börjat gå mot ett område med kalvande renar. I området vid Dokkasberg har Flakabergsgruppen inom Gällivare skogssameby  omkring 1 000-1 500 renar. Och nu är renkalvningen som intensivast.

Per Risberg säger att om den hade gått in i området med renarna så hade skyddsjakt från helikopter stört renarna mycket, därför ville man öckså undvika att vänta så länge med ett beslut om skyddsjakt så att detta hade blivit oundvikligt.

Det är troligt att vargen tidigare hade slagit en ren som den ätit av, detta uppger Kjell Sundvall, enhetschef på fältenheten vid länsstyrelsen Norrbotten, för Jaktjournalen. Detta har dock inte bekräftats.
– Dygnet före har vi sett att vargen låg stilla ett helt dygn och åt på något, berättar Kjell Sundvall.

Dokkasvargen var en hanvarg som ännu inte hade reproducerat sig.
Den flyttades till Dalarna för några veckor sedan.
Djurkroppen kommer att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Text: Göran Persson

1 kommentar

  • Skamligt Naturvårdsverket
    Hur mycket lägger statliga myndigheter ner på den s k rovviltförvaltningen (läs varghantering) för att sedan bara skjuta när den kommer in i sameland… Jag vill att Naturvårdsverket redovisar kostnader och vilka pengar som bekostar dessa lönlösa projekt och så hoppas jag Ni… lärt er något av dessa misslyckade flyttprojekt… Ska ni ändå avliva… gör det på en gång. Eller är det så, att dessa projekt hålls vid liv av vargforskarna bara för att de ska försvara sina anställningar och sina ”lyxjobb”. Låt en oberoende revision granska arbetssätten och kostnaden. Redovisa en kostnads- nyttoanalys för alla oss som undrar. Gör det gärna i oberoende jakttidningar som inte är beroende av statens eller jägarnas pengar.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser