UPPDATERAD: EXTRA: Beslut om skyddsjakt på varg i Idre

IDRE(JJ). Länsstyrelsen i Dalarna har tagit beslut om att det blir skyddsjakt på en varg i området kring Idre. Samebyn har ansökt om skyddsjakt på grund av att vargen upphåller sig inom renskötselområdet.

Det är länsstyrelsen som kommer genomföra skyddsjakten, eller av personal som myndigheten utser, eller av samebyn om vargen observeras och läge uppkommer.
Länsstyrelsen har beslutat att jakten får bedrivas med hjälp av helikopter – under förutsättning att pilot, skytt och eventuell bisittare har dokumenterad erfarenhet från verksamheten. 

Det skall utses två jaktledare, en från samebyn och en av länsstyrelsens personal.
Jakten påbörjas först om och efter det att vargen varit synlig, observationen ska också vara gjord i ett sådant område där helikopter kan användas för jakten.

Den bedömning som länsstyrelsen gör är att vargen är etablerad i området, detta grundar man på att spillning från samma individ hittats från september förra året och fram till maj i år.

Man bedömer även att det finns risk för att fler skador uppkommer, detta eftersom minst två renar dödats av varg under maj och juni månad. Den första attacken skedde av den stationära vargen och den andra attacken har skett i åretruntmarkerna.

Eftersom vargen är av skandinavsikt ursprung så bedömer länsstyrelsen att jakt inte nämvärt kommer att försämra artens bevarandestatus.
Beslutet gäller fram till och med klockan 12.00 den 7 juli år 2011.

Text: Göran Persson

Fotnot: Se även notis den 22/6.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser