Uppdaterad: Erik sköt en till björn innan lunch

Erik Söderlund, plottiken Bonnie och gårdagens björnhanne på 107 kilo. Hedsta (JJ) Erik Söderlund har turen med sig den här björnjaktspremiären. Innan lunch i dag har hunnit med två börjar i Gävleborgs län. Totalt tre björnar sedan jakten började igår. Eriks egna hundar har gjort bra insatser

Erik Söderlund jagar med sina två kamrater Pontus Klar och Magnus Walter. Tillsammans disponerar de över två plotthundar och två gråhundar. Erik själv satsar hårt på rovdjursjakten och har startat en egen kennel, rovjägarens kennel.

I går fick hundarna tag på en björn i Hjärtvallen, Ramsjö inte långt i från Ljusdal. Björnen buktade uppe i berg och Erik kunde till slut genskjuta drevet. Björnen gick dock undan så erik släppte på sina gråhundar och det blev det stopp. Gårdagens björn var en hanne på 107 kilo.

I morse släppte grabbarna på ett färskt spår intill rykande varm björnskit hemma i byn Hedsta. Jakten blev inte så lång. Efter två timmar kunde Erik komma in på ståndskallet och avsluta.

– Hundarna stod med björnen ute i högt gräs, men jag visste att de står nära och lokaliserade björnen till slut.

Björnen en hanne på uppskattningsvis 120 kilo har ännu inte vägts och besiktats.

Erik med dagens björn, en hanne på cirka 120 kilo.

Bara ett par timmar ringdes Erik in av ett jaktlag i Ackenvallen strax norr om Bäckan. De hade haft kontakt med björn men inte fått till någon bra jakt. Erik stack dit med Magnus och de två gråhundarna Passat Cassa och Dalkölens Birk. Hundarna släpptes på spåret och snart var jakten i fullgång.

– det blev ståndskall rätt snart men björnen stod i oerhört tätt skogsområde så vi stötte björnen för att hundarna skulle kunna ställa om där det var enklare att avsluta. Efter en stund blev det stopp på nytt och jag kunde skjuta björnen, en liten hanne, säger Erik.

Erik med björnen och sina två gråhundar Passat Cassa och Dalkölens Birk.
AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser