Uppdaterad: Brunt blåbärsris oroar

Kungsbacka (JJ) På många håll runt omkring i södra Sverige är blåbärriset helt brunt. Den långvariga kylan och barmark tog har slagit ut riset. Detta kan ha effekt på fodertillgången för klövviltet till hösten.

Vi kan knappast förvänta oss ett blåbärsår i år. På många håll har frosten slagit ut riset. Foto: Holger Nilsson
Flera jägare har hört av sig till Jaktjournalen och är oroliga för fodertillgången framöver för klövviltet på sina marker. Blåbärsriset är i stora områden helt brunt. Vanligtvis brukar de delar av riset som skyddas av snön under kalla perioder klara sig och vara grönt så här års.

Enligt Ola Langvall, koordinator vid enheten för skoglig fältforskning på SLU har också sett fenomenet men menar att det är för tidigt för att säga något än.

– Först i mitten av juli kan man få en uppfattningen om problemet. Då ser man om hela riset dött eller det bara varit topparna som inte klarat sig. Sedan ska man veta att blåbärsriset inte dör helt. Rotsystemet klarar sig och det kommer komma nya årsskott, säger han.

Roger Bergström, professor emeritus vid institutionen för vilt, fisk och miljö har också hört talas om det bruna blåbärsriset.

– Blåbäriset är en mycket viktigt foderart för många viltslag. Rådjur äter den året runt och älgar äter den under höst och snöfattiga vintrar. Om det inte finns något ris får de gå över till annan föda, säger han.

Enligt Roger Bergström finns det inte någon forskning på blåbärsrisets betydelse som foder. Något som han efterlyser. Han kan därför inte säga om en drastisk nedgång i bärriset kan medföra populationsförändringar hos klövviltsarter på det lokala planet.

– Det är ingen katastrof men det kan nog bli svårare för en del arter. Man skulle titta närmare på detta, säger han.

Sedan vi publicerade artikeln har fler personer hört av sig till Jaktjournalen, bland annat Maj-Lis Pettersson, statskonsulent i växtskydd. Hon berättar att fenomenet kallas tjältorka och att hon under 40 års verksamt arbete aldrig varit med om något liknande tidigare.

Enligt henne beror tjältorkan på den rekordlånga perioden med kyla, sol och uteblivet regn under mars-april. Växter hann vakna och försökte ta upp vatten, men eftersom marken var frusen torkade de helt enkelt ut.

Så här ser det ut i blåbärsskogen på många håll i Sydsverige just nu. Ingen rolig syn. Foto: Lina Tengström
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser