Uppdaterad: Björnhundspool bildad i Sveg

Sveg (JJ) I höst finns det möjlighet att ringa in etablerade björnhundsekipage för jägarna i Härjedalen, Hälsingland, södra Medelpad och södra Jämtland. Initiativtagaren, Anders Lindqvist, vid Holmen Skog AB i Sveg, har organiserat björnhundar för eftersök och jakt.

– Vid eventuella skadskjutningar är det viktigt att man har tillgång till riktigt bra hundar och erfarna hundförare. Sedan finns det också tillfällen när jaktlag ser björn, men saknar hundar som fungerar på björn, då ska det vara enkelt att ringa och få tag på bra hundar, menar Anders Lindqvist, vid Holmens Skog i Sveg.

Björnhundspoolen består idag av ett 10-tal erkänt skickliga ekipage som verkar över Härjedalen, Hälsingland och södra Jämtland.

– Man kan ringa både mig (070-578 29 04) och Emil (076-824 94 33) dygnet runt om man behöver hundar, berättar Anders.

– Många tror att det är dyrt att ringa in en björnhund, men så är inte fallet, killarna ställer upp helt gratis. Och man kan till och med få möjlighet att släppa sin lovande hund tillsammans med rutinerade björnhundar, förklarar Anders Lindqvist.– Jaktlagen kan också själva bestämma om man vill att det följer med erfarna passkyttar.

Just nu ingår följande ekipage i björnhundspoolen: Rasmus Boström, Jörgen Korpelainen, Henrik Lindqvist, Lari Mann, Tommy Östlund och Micke Gånors, men det kan också bli fler.

Uppdaterad: Även Jimmie Mårtensson, Borlänge, och Johan Öhman, Örsundsbro har anslutit sig till poolen.

Anders Lindqvist, vid Holmen Skog i Sveg, har organiserat en björnhundspool som ställer upp med hundar när behov finns.
AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser