Uppdaterad: Björnhundspool bildad i Sveg

Sveg (JJ) I höst finns det möjlighet att ringa in etablerade björnhundsekipage för jägarna i Härjedalen, Hälsingland, södra Medelpad och södra Jämtland. Initiativtagaren, Anders Lindqvist, vid Holmen Skog AB i Sveg, har organiserat björnhundar för eftersök och jakt.

– Vid eventuella skadskjutningar är det viktigt att man har tillgång till riktigt bra hundar och erfarna hundförare. Sedan finns det också tillfällen när jaktlag ser björn, men saknar hundar som fungerar på björn, då ska det vara enkelt att ringa och få tag på bra hundar, menar Anders Lindqvist, vid Holmens Skog i Sveg.

Björnhundspoolen består idag av ett 10-tal erkänt skickliga ekipage som verkar över Härjedalen, Hälsingland och södra Jämtland.

– Man kan ringa både mig (070-578 29 04) och Emil (076-824 94 33) dygnet runt om man behöver hundar, berättar Anders.

– Många tror att det är dyrt att ringa in en björnhund, men så är inte fallet, killarna ställer upp helt gratis. Och man kan till och med få möjlighet att släppa sin lovande hund tillsammans med rutinerade björnhundar, förklarar Anders Lindqvist.– Jaktlagen kan också själva bestämma om man vill att det följer med erfarna passkyttar.

Just nu ingår följande ekipage i björnhundspoolen: Rasmus Boström, Jörgen Korpelainen, Henrik Lindqvist, Lari Mann, Tommy Östlund och Micke Gånors, men det kan också bli fler.

Uppdaterad: Även Jimmie Mårtensson, Borlänge, och Johan Öhman, Örsundsbro har anslutit sig till poolen.

Anders Lindqvist, vid Holmen Skog i Sveg, har organiserat en björnhundspool som ställer upp med hundar när behov finns.
AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser