UPPDATERAD: Björn filmad utanför Uppsala

UPPSALA (JJ) Den björn som filmats i Pansaruddens naturreservat i närheten av Knutby utanför Uppsala oroar länsstyrelsen, rapporterar unt.se. Risken är att den blir för närgången.

Björnen är känd sedan tidigare och har den senaste tiden setts vid flera vildsvinsåtlar där den hittat enkel föda. Björnens beteende med att vandra mellan åtlarna oroar länsstyrelsen eftersom den verkar ha lärt sig att åtlarna är bra matplatser.

”– Den lär sig associera människolukt med mat, vilket inte alls är bra”, säger Johan Månsson, viltvårdsansvarig vid länsstyrelsen till unt.se.

–”De tappar rädslan för människodoft och kopplar ihop det med något ätbart. Inte människan i sig men det som vi producerar”, fortsätter Johan Månsson förklara.

Björnens beteende gör att länsstyrelsen nu varnar jägare i området.

”– Vi går egentligen bara och väntar på att det ska uppstå några incidenter med en icke-önskad kontakt mellan människa och björn”, berättar Johan.

”– Inte många vildsvinsjägare har stött på den här björnen, men risken finns att de gör det och då gäller det att alla som jagar är medvetna om att björnen finns här.”
 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser