UPPDATERAD: Björn filmad utanför Uppsala

UPPSALA (JJ) Den björn som filmats i Pansaruddens naturreservat i närheten av Knutby utanför Uppsala oroar länsstyrelsen, rapporterar unt.se. Risken är att den blir för närgången.

Björnen är känd sedan tidigare och har den senaste tiden setts vid flera vildsvinsåtlar där den hittat enkel föda. Björnens beteende med att vandra mellan åtlarna oroar länsstyrelsen eftersom den verkar ha lärt sig att åtlarna är bra matplatser.

”– Den lär sig associera människolukt med mat, vilket inte alls är bra”, säger Johan Månsson, viltvårdsansvarig vid länsstyrelsen till unt.se.

–”De tappar rädslan för människodoft och kopplar ihop det med något ätbart. Inte människan i sig men det som vi producerar”, fortsätter Johan Månsson förklara.

Björnens beteende gör att länsstyrelsen nu varnar jägare i området.

”– Vi går egentligen bara och väntar på att det ska uppstå några incidenter med en icke-önskad kontakt mellan människa och björn”, berättar Johan.

”– Inte många vildsvinsjägare har stött på den här björnen, men risken finns att de gör det och då gäller det att alla som jagar är medvetna om att björnen finns här.”
 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser