UPPDATERAD: Äntligen björn fälld i Västernorrland

ÅNGE (JJ) På tisdag eftermiddag fälldes äntligen första björnen i Västernorrland. Björnen var en hane och sköts utanför Ljungan, i Ånge kommun, rapporterar Dagbladet.

Björnen som sköts i Ånge under tisdagen vägde 110 kilo och sköts av Robin Nolberg, blott 21 år, från Gäle, Viskan.

– Björnen var framme för att äta när vi fick syn på den, berättar Robin för Dagbladet.

Björnen har enligt Robin varit synlig i byn Gäle ett tag och han sköt den strax intill huset där han bor.

– Den har till och med varit inne på gräsmattor hos folk. Farfar fick syn på den och han hjälpte mig att hålla koll medan jag smög fram över åkern och satte upp benstödet till geväret, för jag ville vara helt säker innan jag sköt. Efter första skottet började björnen springa mot skogen så jag hann skjuta ett till innan den försvann, berättar Robin.

Eftersökshund hämtades för att spåra björnen. 

– Hunden sprang i cirkel flera gånger och vi smög oss försiktigt fram för att titta. Helt plötsligt, sex-sju meter framför oss reser sig björnen upp och då sköt både jag och farfar, förklarar Robin till Dagbladet.

På frågan om han någon gång hann bli nervös svarade Robin:

– Jag tyckte inte det, men farfar sa att jag skakade bra nog efteråt.

Robin beskriver sig som en ung och biten jägare.

– Jag har varit med på jakt sedan jag var liten och jag kommer gå ut och kolla efter fler björnar nu innan älgjakten börjar. Men nu när den här björnen är skjuten kanske farmor törs gå ut på promenad igen, säger Robin med glimten i ögat.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser