UPPDATERAD: Äntligen björn fälld i Västernorrland

ÅNGE (JJ) På tisdag eftermiddag fälldes äntligen första björnen i Västernorrland. Björnen var en hane och sköts utanför Ljungan, i Ånge kommun, rapporterar Dagbladet.

Björnen som sköts i Ånge under tisdagen vägde 110 kilo och sköts av Robin Nolberg, blott 21 år, från Gäle, Viskan.

– Björnen var framme för att äta när vi fick syn på den, berättar Robin för Dagbladet.

Björnen har enligt Robin varit synlig i byn Gäle ett tag och han sköt den strax intill huset där han bor.

– Den har till och med varit inne på gräsmattor hos folk. Farfar fick syn på den och han hjälpte mig att hålla koll medan jag smög fram över åkern och satte upp benstödet till geväret, för jag ville vara helt säker innan jag sköt. Efter första skottet började björnen springa mot skogen så jag hann skjuta ett till innan den försvann, berättar Robin.

Eftersökshund hämtades för att spåra björnen. 

– Hunden sprang i cirkel flera gånger och vi smög oss försiktigt fram för att titta. Helt plötsligt, sex-sju meter framför oss reser sig björnen upp och då sköt både jag och farfar, förklarar Robin till Dagbladet.

På frågan om han någon gång hann bli nervös svarade Robin:

– Jag tyckte inte det, men farfar sa att jag skakade bra nog efteråt.

Robin beskriver sig som en ung och biten jägare.

– Jag har varit med på jakt sedan jag var liten och jag kommer gå ut och kolla efter fler björnar nu innan älgjakten börjar. Men nu när den här björnen är skjuten kanske farmor törs gå ut på promenad igen, säger Robin med glimten i ögat.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser