Uppdaterad: Adam Jansson fällde björn i Öjung

Färila (JJ) Årets björnjakt har rivstartat. Första rapporten om fälld björn kom in till JJ redan före klockan sex i morse. Adam Jansson, Offerdal, fällde då en björnhona som passkytt.

Adam och några kompisar jagar björn i Öjung, mellan Edsbyn och Färila i Gävleborgs län. En färsk björnskit på en skogsbilväg avslöjade att björn varit på vägen under natten.

Man släppte på schillerstövaren King, som ägs av Klas Adolfsson, Edsbyn och den unge gråhunden Roy, som ägs av Johan Wennberg. Roy har tidigare bara skällt fyra gånger på vilt och nu var han med på sin första björn.

– Min uppgift var att passa av en vägsträcka och nästan på en gång fick hundarna tag på björnen. Och efter cirka 45 minuters hundarbete kunde jag skjuta björnen på vägen, en hona på uppskattningsvis 120 kg, berättar Adam Jansson.

Samme Adam har nu som passkytt skjutit björn tre år i följd.

– Det roliga är att jag även ifjol sköt en björn här i Öjung på nästan samma plats och tid, berättar Adam som nu fortsätter att jaga.

Fotnot: Björnen är nu väg – 139 kg.

Adam Jansson var först att rapportera vid årets björnpremiär.
AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser