Uppdaterad: Adam Jansson fällde björn i Öjung

Färila (JJ) Årets björnjakt har rivstartat. Första rapporten om fälld björn kom in till JJ redan före klockan sex i morse. Adam Jansson, Offerdal, fällde då en björnhona som passkytt.

Adam och några kompisar jagar björn i Öjung, mellan Edsbyn och Färila i Gävleborgs län. En färsk björnskit på en skogsbilväg avslöjade att björn varit på vägen under natten.

Man släppte på schillerstövaren King, som ägs av Klas Adolfsson, Edsbyn och den unge gråhunden Roy, som ägs av Johan Wennberg. Roy har tidigare bara skällt fyra gånger på vilt och nu var han med på sin första björn.

– Min uppgift var att passa av en vägsträcka och nästan på en gång fick hundarna tag på björnen. Och efter cirka 45 minuters hundarbete kunde jag skjuta björnen på vägen, en hona på uppskattningsvis 120 kg, berättar Adam Jansson.

Samme Adam har nu som passkytt skjutit björn tre år i följd.

– Det roliga är att jag även ifjol sköt en björn här i Öjung på nästan samma plats och tid, berättar Adam som nu fortsätter att jaga.

Fotnot: Björnen är nu väg – 139 kg.

Adam Jansson var först att rapportera vid årets björnpremiär.
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser