Untorparn till HD

Orsa (JJ) Det uppmärksammade målet när den legendariske björnen Untorparn sköts norr om Orsa fortsätter att vandra genom landets rättsinstanser.

Högsta domstolen har nu meddelat prövningstillstånd i målet. Tillståndet gäller dock endast om det som i gärningsbeskrivningen läggs de tilltalade till last innefattar ett straffbart handlande.Kort sagt; högsta domstolen ska avgöra om Naturvårdsverket hade rätt att förbjuda jakt vid åtel. I övrigt förklarar högsta domstolen målet vilande.
Åteljakt
Untorparn sköts i augusti 2001 och fem jägare åtalades för grovt jaktbrott. Åklagaren hävdade att björnen skjutits vid åtel, vilket var förbjudet enligt Naturvårdsverkets föreskrifter inför jakten 2001. Jägarna dömdes till tre månaders fängslelse av tingsrätten. Hovrätten friade de fem männen och gjorde ett tillägg till domen där man säger att ett oklart rättsläge inte får drabba den enskilde.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser