Untorparn till HD

Orsa (JJ) Väster om Emådalen, norr om Orsa, sköts 2001 den legendariske björnhannen ”Untorparen” . De inblandade jägarna åtalades och fälldes i tingsrätten till tre månaders fängelse för att ha skjutit björnen vid åtel.

Den första förundersökningen lades ned 2002 när man inte kunde finna något brottsligt. Naturvårdsverket begärde en omprövning av överåklagare. Inte heller den förundersökningen kunde finna att jägarna brutit mot lagen. Naturvårdsverket begärde på nytt överprövning och riksåklagaren åtalade männen för grovt jaktbrott respektive jakthäleri. Tingsrätten fällde männen till tre månaders fängelse.
Jägarna överklagade domen till hovrätten där åtalet ogillades och männen frikändes. Hovrätten ansåg att det inte klart och tydligt framgår av 43§ i jaktlagen att en överträdelse mot förbudet för åteljakt faller inom ramen för straffbestämmelserna. Överåklagare Björn Eriksson vill nu att Riksåklagaren ska överklaga hovrättens dom till högsta domstolen.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser