Untorparn till HD

Orsa (JJ) Väster om Emådalen, norr om Orsa, sköts 2001 den legendariske björnhannen ”Untorparen” . De inblandade jägarna åtalades och fälldes i tingsrätten till tre månaders fängelse för att ha skjutit björnen vid åtel.

Den första förundersökningen lades ned 2002 när man inte kunde finna något brottsligt. Naturvårdsverket begärde en omprövning av överåklagare. Inte heller den förundersökningen kunde finna att jägarna brutit mot lagen. Naturvårdsverket begärde på nytt överprövning och riksåklagaren åtalade männen för grovt jaktbrott respektive jakthäleri. Tingsrätten fällde männen till tre månaders fängelse.
Jägarna överklagade domen till hovrätten där åtalet ogillades och männen frikändes. Hovrätten ansåg att det inte klart och tydligt framgår av 43§ i jaktlagen att en överträdelse mot förbudet för åteljakt faller inom ramen för straffbestämmelserna. Överåklagare Björn Eriksson vill nu att Riksåklagaren ska överklaga hovrättens dom till högsta domstolen.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser