Unghund glänste vid lo-jakt!

Hudiksvall (JJ) Endast 10 månader gamla finnstövaren Lynx var med och drev fram en lodjurshona i pass mellan Hudiksvall och Delsbo.
Det blev en kanonstart på karriären för finnstövaren Lynx, 10 månader, här med läromästaren Klubbokvarns Bull, husse Stefan Lindström och skytten Markus Forsberg.

Lodjursjakten har gått som på räls för Stefan Lindström och hans finnstövare. Mest imponerande är det att hans 10 månaders unga hane Lynx i går drev lodjur i fem timmar.

– Vi hittade spår på Stefans hemmamarker i Norrbo och vi släppte båda hundarna som tog upp lodjuret i ett berg. Sedan buktade det runt länge, men det blev inte riktigt något tryck i drevet då lodjuret hela tiden hoppade mellan klipphyllor, berättar Markus Forsberg.

Till slut lyckades hundarna komma lodjuret närmare och drevet övergick till gångstånd.

– Stefan ringde och tyckte att jag skulle ta mig in på gångståndet då han själv var långt bort. Jag tog på mig snöskorna och när jag var cirka 50 meter ifrån buktområdet som var 50×50 meter stannade jag i en lucka. Efter ytterligare fem minuter kom lokatten på 10 meter och jag kunde ge den en hagelsmäll, berättar Markus som därmed fick skjuta sitt första lodjur, en hona på 16 kg.

För Stefan Lindström och hans hundar blev det tredje lodjuret på två dagar. Markus lodjur blev det sista som sköts på årets tilldelning i Gävleborgs län.

Har du också bilder från årets lojakt? MMS:a till Jaktjournalen, tel 070-395 00 94, så ringer vi upp!

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser