Unga plotthundar bakom Dalabjörn

Enviken (JJ) I morse var sju jägare ute i Gräsmons jaktlag på björnjaktspremiären. I ett bärrikt område som björnarna brukar trivas i släpptes två 16 månader gamla plotthundar på frisök. Och snart steg spänningen när hundskall bröt tystnaden.

Jägarna i Gräsmon, fr v Hampus Söderberg, Pelle, bakom skytten Johan Markus, Viktor Mårtensson, Mikael Blank, Johans Olsson och Markus Söderberg.

– Under älgjakten brukar jag se mycket björnskit uppe på det här berget och i år är det också gott om björn så jag släppte mina båda plotthundar Jaktlivets Simba och kullsystern Gädda, berättar jaktledaren och hundföraren Johan Markus, Sågmyra.

Jägarna jagade inom Dalarnas område 2 i trakterna av Balungstrand, Enviken. Sex jägare satt utpostade när de båda plotthundarna efter en stunds sök började skälla.

– Hundarna är orutinerade på björn, men de har en väldig jaktlust och har visat bra takter på vildsvin så jag hoppades naturligtvis på att det var björn. Det gick undan cirka 700 meter när det blev stopp, berättar Johan Markus.

Johan smög närmare för att se vad hundarna höll på med, men de hade respekt för björnen och vågade inte ligga så nära.

– Det var tät sly och jag hade inte koll på var exakt björnen var. Men plötsligt passerade den en lucka bara 10-15 meter ifrån mig, utan att jag han skjuta. Då svor jag men gick fram ett 20-tal meter i samma riktning som björnen försvann och då fick jag en lucka mellan några träd och när björnen klev in i luckan fick jag skottchans och tre smällar senare låg björnen, säger Johan.

I området var det problem med mobiltäckning, men till slut fick de tag på länsstyrelsen och kunde rapportera björnen. Den andra idag i område 2.

– Björnen var en hane på 54,5 kg, även ifjol sköt jag en liknande björn i området, kanske var det systern? Då sköt jag för modern till Simba och Gädda, avslutar Johan.

 

 

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser