Unga plotthundar bakom Dalabjörn

Enviken (JJ) I morse var sju jägare ute i Gräsmons jaktlag på björnjaktspremiären. I ett bärrikt område som björnarna brukar trivas i släpptes två 16 månader gamla plotthundar på frisök. Och snart steg spänningen när hundskall bröt tystnaden.

Jägarna i Gräsmon, fr v Hampus Söderberg, Pelle, bakom skytten Johan Markus, Viktor Mårtensson, Mikael Blank, Johans Olsson och Markus Söderberg.

– Under älgjakten brukar jag se mycket björnskit uppe på det här berget och i år är det också gott om björn så jag släppte mina båda plotthundar Jaktlivets Simba och kullsystern Gädda, berättar jaktledaren och hundföraren Johan Markus, Sågmyra.

Jägarna jagade inom Dalarnas område 2 i trakterna av Balungstrand, Enviken. Sex jägare satt utpostade när de båda plotthundarna efter en stunds sök började skälla.

– Hundarna är orutinerade på björn, men de har en väldig jaktlust och har visat bra takter på vildsvin så jag hoppades naturligtvis på att det var björn. Det gick undan cirka 700 meter när det blev stopp, berättar Johan Markus.

Johan smög närmare för att se vad hundarna höll på med, men de hade respekt för björnen och vågade inte ligga så nära.

– Det var tät sly och jag hade inte koll på var exakt björnen var. Men plötsligt passerade den en lucka bara 10-15 meter ifrån mig, utan att jag han skjuta. Då svor jag men gick fram ett 20-tal meter i samma riktning som björnen försvann och då fick jag en lucka mellan några träd och när björnen klev in i luckan fick jag skottchans och tre smällar senare låg björnen, säger Johan.

I området var det problem med mobiltäckning, men till slut fick de tag på länsstyrelsen och kunde rapportera björnen. Den andra idag i område 2.

– Björnen var en hane på 54,5 kg, även ifjol sköt jag en liknande björn i området, kanske var det systern? Då sköt jag för modern till Simba och Gädda, avslutar Johan.

 

 

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser