Undvik svinpestsmittspridning på jaktresan till Östeuropa

Kungsbacka (JJ) Varje år reser ett antal svenska jägare på jaktresor till östra delarna av Europa för att jaga. Frågan är om dessa vidtar alla nödvändiga åtgärder för att minimera eventuell smittspridning av afrikansk svinpest.

Blod på jaktkängan från ett smittat och skjutet vildsvin kan leda smittspridning. Tvätta därför utrustning och kläder noggrant när du reser från jaktområden där smittan finns. Arkivfoto: Per Jonson

Sedan 2014 har den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest påvisats i flera länder i östra delarna av EU. Smittan som ursprungligen kommer från Afrika har via Georgien, Ryssland, Ukraina och Vitryssland spridit sig till Baltikum, Polen, Ungern. I år har smittan också påvisats i Tjeckien, och Rumänien. Det finns i dag inget vaccin mot afrikansk svinpest.

I vårt grannland Finland tar myndigheterna oron på stort allvar och där övervakas utvecklingen eftersom smittan finns i närområden och vildsvinspopulationen är på frammarsch i landets sydliga delar.

EU-kommissionen har också ett övervakningsprogram för smittspridningen i Europa och påvisade fall redovisas kontinuerligt. I dokument som finns att läsa på kommissions avdelning för djurhälsa presenteras varje månad sjukdomsutvecklingen från drabbade medlemsländer och det står klart att myndigheterna strävar mot en ökad medvetenhet om riskerna.

Några tydliga direktiv eller riktlinjer för oss jägare är dock inte lika enkla finna. Samtidigt är vårt agerande viktigt när vi rör oss mellan områden där smittan finns för att minska smittspridningen.

I Sverige återfinns ett antal rekommendationer på svenska djurbönders smittskyddskontrolls hemsida, samma info återfinns också om man söker på afrikansk svinpest på Svenska Jägareförbundets hemsida. Men hur informerar jaktreseföretag sina kunder?

Mikael Olsson är säljare på Diana Jaktresor som arrangerar många jaktresor till EU-länder där smittan påvisats. Enligt honom ger arrangören idag inga rekommendationer alls till sina kunder.

– Nä, det är inget jag känner till i alla fall. Vi har inga resor till specifika områden där smittan påvisats men bevakar utvecklingen fortlöpande. Upptäcks nya fynd avslutar vi jakten där fyndet gjorts, säger han.

Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt har studerat afrikansk svinpest under en längre tid och menar att människor i allra högsta grad bidrar till smittspridning. Enligt honom är det viktigt att information når ut till svenska jägare som reser till områden där smittorisk finns.

– Det är klart att enskilda jägares medvetenhet och agerande är viktigt, säger han.

Reser du på jakt till länder där smittan finns, tänk på detta:

  • Rengör noggrant kläder, utrustning och skor innan hemresa. Det är mycket viktigt att tvätta bort blodstänk. Tvätta gärna i maskin. Men du kan också placera utrustning i en bastu med en temperatur över 60 grader i 30 minuter.

  • Tvätta jakthunden om du haft med en sådan. Se också till att hundens pejlhalsband, skyddsväst och annan utrustning också tvättas ordentligt.

  • Ta inte med kött eller obehandlade troféer hem.

  • Besök inte grisbesättningar inom 48 timmar från det att du kommer hem från en jaktresa eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

  • Jaga inte och besök inte foderplats eller åtel för vildsvin inom 48 timmar från det att du kommer hem från en jaktresa eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

(källa: www.sds-web.se)

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser