Undvik svinpestsmittspridning på jaktresan till Östeuropa

Kungsbacka (JJ) Varje år reser ett antal svenska jägare på jaktresor till östra delarna av Europa för att jaga. Frågan är om dessa vidtar alla nödvändiga åtgärder för att minimera eventuell smittspridning av afrikansk svinpest.

Blod på jaktkängan från ett smittat och skjutet vildsvin kan leda smittspridning. Tvätta därför utrustning och kläder noggrant när du reser från jaktområden där smittan finns. Arkivfoto: Per Jonson

Sedan 2014 har den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest påvisats i flera länder i östra delarna av EU. Smittan som ursprungligen kommer från Afrika har via Georgien, Ryssland, Ukraina och Vitryssland spridit sig till Baltikum, Polen, Ungern. I år har smittan också påvisats i Tjeckien, och Rumänien. Det finns i dag inget vaccin mot afrikansk svinpest.

I vårt grannland Finland tar myndigheterna oron på stort allvar och där övervakas utvecklingen eftersom smittan finns i närområden och vildsvinspopulationen är på frammarsch i landets sydliga delar.

EU-kommissionen har också ett övervakningsprogram för smittspridningen i Europa och påvisade fall redovisas kontinuerligt. I dokument som finns att läsa på kommissions avdelning för djurhälsa presenteras varje månad sjukdomsutvecklingen från drabbade medlemsländer och det står klart att myndigheterna strävar mot en ökad medvetenhet om riskerna.

Några tydliga direktiv eller riktlinjer för oss jägare är dock inte lika enkla finna. Samtidigt är vårt agerande viktigt när vi rör oss mellan områden där smittan finns för att minska smittspridningen.

I Sverige återfinns ett antal rekommendationer på svenska djurbönders smittskyddskontrolls hemsida, samma info återfinns också om man söker på afrikansk svinpest på Svenska Jägareförbundets hemsida. Men hur informerar jaktreseföretag sina kunder?

Mikael Olsson är säljare på Diana Jaktresor som arrangerar många jaktresor till EU-länder där smittan påvisats. Enligt honom ger arrangören idag inga rekommendationer alls till sina kunder.

– Nä, det är inget jag känner till i alla fall. Vi har inga resor till specifika områden där smittan påvisats men bevakar utvecklingen fortlöpande. Upptäcks nya fynd avslutar vi jakten där fyndet gjorts, säger han.

Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt har studerat afrikansk svinpest under en längre tid och menar att människor i allra högsta grad bidrar till smittspridning. Enligt honom är det viktigt att information når ut till svenska jägare som reser till områden där smittorisk finns.

– Det är klart att enskilda jägares medvetenhet och agerande är viktigt, säger han.

Reser du på jakt till länder där smittan finns, tänk på detta:

  • Rengör noggrant kläder, utrustning och skor innan hemresa. Det är mycket viktigt att tvätta bort blodstänk. Tvätta gärna i maskin. Men du kan också placera utrustning i en bastu med en temperatur över 60 grader i 30 minuter.

  • Tvätta jakthunden om du haft med en sådan. Se också till att hundens pejlhalsband, skyddsväst och annan utrustning också tvättas ordentligt.

  • Ta inte med kött eller obehandlade troféer hem.

  • Besök inte grisbesättningar inom 48 timmar från det att du kommer hem från en jaktresa eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

  • Jaga inte och besök inte foderplats eller åtel för vildsvin inom 48 timmar från det att du kommer hem från en jaktresa eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

(källa: www.sds-web.se)

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser