Undvik svinpestsmittspridning på jaktresan till Östeuropa

Kungsbacka (JJ) Varje år reser ett antal svenska jägare på jaktresor till östra delarna av Europa för att jaga. Frågan är om dessa vidtar alla nödvändiga åtgärder för att minimera eventuell smittspridning av afrikansk svinpest.

Blod på jaktkängan från ett smittat och skjutet vildsvin kan leda smittspridning. Tvätta därför utrustning och kläder noggrant när du reser från jaktområden där smittan finns. Arkivfoto: Per Jonson

Sedan 2014 har den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest påvisats i flera länder i östra delarna av EU. Smittan som ursprungligen kommer från Afrika har via Georgien, Ryssland, Ukraina och Vitryssland spridit sig till Baltikum, Polen, Ungern. I år har smittan också påvisats i Tjeckien, och Rumänien. Det finns i dag inget vaccin mot afrikansk svinpest.

I vårt grannland Finland tar myndigheterna oron på stort allvar och där övervakas utvecklingen eftersom smittan finns i närområden och vildsvinspopulationen är på frammarsch i landets sydliga delar.

EU-kommissionen har också ett övervakningsprogram för smittspridningen i Europa och påvisade fall redovisas kontinuerligt. I dokument som finns att läsa på kommissions avdelning för djurhälsa presenteras varje månad sjukdomsutvecklingen från drabbade medlemsländer och det står klart att myndigheterna strävar mot en ökad medvetenhet om riskerna.

Några tydliga direktiv eller riktlinjer för oss jägare är dock inte lika enkla finna. Samtidigt är vårt agerande viktigt när vi rör oss mellan områden där smittan finns för att minska smittspridningen.

I Sverige återfinns ett antal rekommendationer på svenska djurbönders smittskyddskontrolls hemsida, samma info återfinns också om man söker på afrikansk svinpest på Svenska Jägareförbundets hemsida. Men hur informerar jaktreseföretag sina kunder?

Mikael Olsson är säljare på Diana Jaktresor som arrangerar många jaktresor till EU-länder där smittan påvisats. Enligt honom ger arrangören idag inga rekommendationer alls till sina kunder.

– Nä, det är inget jag känner till i alla fall. Vi har inga resor till specifika områden där smittan påvisats men bevakar utvecklingen fortlöpande. Upptäcks nya fynd avslutar vi jakten där fyndet gjorts, säger han.

Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt har studerat afrikansk svinpest under en längre tid och menar att människor i allra högsta grad bidrar till smittspridning. Enligt honom är det viktigt att information når ut till svenska jägare som reser till områden där smittorisk finns.

– Det är klart att enskilda jägares medvetenhet och agerande är viktigt, säger han.

Reser du på jakt till länder där smittan finns, tänk på detta:

  • Rengör noggrant kläder, utrustning och skor innan hemresa. Det är mycket viktigt att tvätta bort blodstänk. Tvätta gärna i maskin. Men du kan också placera utrustning i en bastu med en temperatur över 60 grader i 30 minuter.

  • Tvätta jakthunden om du haft med en sådan. Se också till att hundens pejlhalsband, skyddsväst och annan utrustning också tvättas ordentligt.

  • Ta inte med kött eller obehandlade troféer hem.

  • Besök inte grisbesättningar inom 48 timmar från det att du kommer hem från en jaktresa eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

  • Jaga inte och besök inte foderplats eller åtel för vildsvin inom 48 timmar från det att du kommer hem från en jaktresa eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

(källa: www.sds-web.se)

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser