Undersöker djurlivet i brandhärjad skog

Kungsbacka (JJ) Forskare från Grimsö har under hösten inventerat djurlivet i det stora brandfältet i Västmanland och sett att djurlivet så sakta börjar återkolonisera området, rapporterar SLU i ett pressmeddelande.

Det 15 000 hektar stora brandområdet i Västmanland ger ett unikt tillfälle att studera hur faunan påverkas av den storskaliga störningen. Forskare från SLU i Grimsö har under hösten inventerat fåglar och smågnagare i den brända skogen och är förvånade att fåglar dröjt sig kvar i området trots förlusten av levande biomassa.

– Under en fågelinventering i november har man konstaterat närvaro av över 20 olika fågelarter inklusive flera mesar, hackspettar och även enstaka tjädrar. Man kan dock räkna med att antalet arter och individer kommer att minska under vintern, säger docent Grzegorz Mikusinski

Inventeringen kommer att upprepas i mitten av februari och senare kommer även den häckande fågelfaunan att följas upp.

Även smågnagarsamhället har inventerats av forskare från Grimsö. Professor Petter Kjellander som varit delaktig i försöket konstaterar att särskilt mössen förekom i stor mängd men även sorkar och enstaka näbbmöss uppenbarligen vandrat in i området eller kanske överlevt själva branden. Antalet fångade individer var stort, men mindre än hälften jämfört med den parallella inventeringen i obränd skog.

Under inventeringarna har man dessutom upptäckt färska spår efter flera olika stora däggdjur som älg, rådjur, kronhjort, varg, räv, skogshare och ekorre i området. Forskarna på Grimsö hoppas att flera långsiktiga ekologiska undersökningar i den brända skogen kommer att ge helt ny och användbar kunskap.

Detta skriver SLU i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser