Under all kritik

Foto: Per Jonson

Acceptansen för varg minskar i varglänen. Socialdemokraterna gick till val på att vi skulle få vargjakt, men för oss som följt denna vargcirkus i många år och var skeptiska visade det sig att statsminister Stefan Löfvens löfte var lika tomt som väntat.

Han allierade sig med vargkramarna i Miljöpartiet och svek istället sina väljare.

Detta trots att forskarna tydligt visar att vi har alla möjligheter att utöva en omfattande vargjakt för att nå en acceptabel balans mellan varg, intressen och näringar i de drabbade områdena.

Länsstyrelserna i fem län beslutade om licensjakt på totalt 46 vargar, vilket borde ha varit minst det tredubbla.

Överklaganden

Besluten överklagades snabbt av vargvärnarsidan och trots att domstolarna dömer efter samma lagar blev besluten olika vid kammarrätterna i Sundsvall och Göteborg.

I Dalarna och Gävleborg kunde vargjakten starta den 2 januari som planerat. Men i Värmland, Örebro och Västmanland blev den stoppad.

Nya överklaganden gjordes och vid JJ:s pressläggning låg ärendet hos Förvaltningsrätten i Karlstad.

Totalt sju domstolar har varit inkopplade på att ge svar på om årets licensjakt på varg är laglig…

Allt detta beror på att regeringen inte har några ambitioner för att lösa vargjakten.

Sorg i Värmland

Regeringen har dessutom sänkt förtroendet för rättssamhället till en bottennivå. Samtidigt har man gett fingret till alla som drabbas av vargen.

I Värmland finns hälften av den skandinaviska vargstammen, jakten är i stora delar redan spolierad och vargens bytesdjur minskar i snabb takt.

När vargjakten stoppades i Värmland samlades flera hundra uppgivna ortsbor på torget i Torsby. Tillsammans kunde de konstatera att vargen återigen gått före människan.

Tamdjursägare har tröttnat på att se sina djur bli vargmat och sorgen över regeringens ställning i vargfrågan är påtaglig.

Under flera år har utredning efter utredning tillsatts för att hitta en väg i vargfrågan som kan accepteras. Hittills har vargvärnarna stått som segrare då man lyckats minimera vargjakten och i stället skapat långdragna juridiska processer, med regeringens goda minne.

Agerandet gör inte vargen populärare och att tvinga någon att husera varg utan möjlighet till påverkan har aldrig varit en bra lösning.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser