Under all kritik

Foto: Per Jonson

Acceptansen för varg minskar i varglänen. Socialdemokraterna gick till val på att vi skulle få vargjakt, men för oss som följt denna vargcirkus i många år och var skeptiska visade det sig att statsminister Stefan Löfvens löfte var lika tomt som väntat.

Han allierade sig med vargkramarna i Miljöpartiet och svek istället sina väljare.

Detta trots att forskarna tydligt visar att vi har alla möjligheter att utöva en omfattande vargjakt för att nå en acceptabel balans mellan varg, intressen och näringar i de drabbade områdena.

Länsstyrelserna i fem län beslutade om licensjakt på totalt 46 vargar, vilket borde ha varit minst det tredubbla.

Överklaganden

Besluten överklagades snabbt av vargvärnarsidan och trots att domstolarna dömer efter samma lagar blev besluten olika vid kammarrätterna i Sundsvall och Göteborg.

I Dalarna och Gävleborg kunde vargjakten starta den 2 januari som planerat. Men i Värmland, Örebro och Västmanland blev den stoppad.

Nya överklaganden gjordes och vid JJ:s pressläggning låg ärendet hos Förvaltningsrätten i Karlstad.

Totalt sju domstolar har varit inkopplade på att ge svar på om årets licensjakt på varg är laglig…

Allt detta beror på att regeringen inte har några ambitioner för att lösa vargjakten.

Sorg i Värmland

Regeringen har dessutom sänkt förtroendet för rättssamhället till en bottennivå. Samtidigt har man gett fingret till alla som drabbas av vargen.

I Värmland finns hälften av den skandinaviska vargstammen, jakten är i stora delar redan spolierad och vargens bytesdjur minskar i snabb takt.

När vargjakten stoppades i Värmland samlades flera hundra uppgivna ortsbor på torget i Torsby. Tillsammans kunde de konstatera att vargen återigen gått före människan.

Tamdjursägare har tröttnat på att se sina djur bli vargmat och sorgen över regeringens ställning i vargfrågan är påtaglig.

Under flera år har utredning efter utredning tillsatts för att hitta en väg i vargfrågan som kan accepteras. Hittills har vargvärnarna stått som segrare då man lyckats minimera vargjakten och i stället skapat långdragna juridiska processer, med regeringens goda minne.

Agerandet gör inte vargen populärare och att tvinga någon att husera varg utan möjlighet till påverkan har aldrig varit en bra lösning.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser