Tvist om älgförvaltning

Hultsfred (JJ) Länsstyrelsen i Kalmar och två jakträttsinnehavare är inte överens om vilka älgskötselområden som ska gälla för åtta skogsfastigheter.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat att fastigheterna ska ingå i Stångådalens respektive Venas älgsköteselområden. Men beslutet överklagade av jakträttsinnehavarna som anser att fastigheterna i stället bör ingå i Lönneberga älgsköteselområde. Detta för att få en mer rättvisande tilldelning av skjutna älgar.

Förvaltningsrätten i Växjö gav fastighetsägarna delvis rätt i en dom i början av december i år. Men länsstyrelsen i Kalmar län tycker tvärtom i frågan och överklagar nu förvaltningsrättens dom till kammarrätten i Jönköping för ny hantering, rapporterar Östra Småland.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser