Tvättbjörnsobs i Gamleby

Gamleby (JJ) Nu har tvättbjörn åter setts till runt Gamleby i Kalmar län. Förra årets avlivades en tvättbjörn i samma område och nu har Svenska Jägareförbundet satt in åtgärder.

– Vi har startat upp en verksamhet med kameror och fällor, så att vi kan få veta att det verkligen är en tvättbjörn, säger Fredrik Ustrup, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Kalmar, till SVT:s Smålandsnytt.

Enligt Fredrik Ustrup är tvättbjörnen är en smittospridareoch kan vara bärare av rabies. Dessutom kan den orsaka stora skador på bebyggelse. Tvättbjörnen är inte heller heller en naturlig del av den svenska faunan och räknas som en invasiv art.

I Tyskland där tvättbjörnen spridit sig och finns i en talrik population är den ett stort problem.

– Där orsakar den stora skador på bebyggelse genom att bland annat bygga bo på vindar och riva i sopptunnor. Det upplevs mycket obehagligt eftersom den ofta bära på olika smittor, säger Fredrik Ustrup till SVT:s Smålandsnytt.

Roger Lundberg med tvättbjörnen som sköts i Västervikstrakten i fjol. Foto: Privat.
AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser