Tvättbjörnsobs i Gamleby

Gamleby (JJ) Nu har tvättbjörn åter setts till runt Gamleby i Kalmar län. Förra årets avlivades en tvättbjörn i samma område och nu har Svenska Jägareförbundet satt in åtgärder.

– Vi har startat upp en verksamhet med kameror och fällor, så att vi kan få veta att det verkligen är en tvättbjörn, säger Fredrik Ustrup, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Kalmar, till SVT:s Smålandsnytt.

Enligt Fredrik Ustrup är tvättbjörnen är en smittospridareoch kan vara bärare av rabies. Dessutom kan den orsaka stora skador på bebyggelse. Tvättbjörnen är inte heller heller en naturlig del av den svenska faunan och räknas som en invasiv art.

I Tyskland där tvättbjörnen spridit sig och finns i en talrik population är den ett stort problem.

– Där orsakar den stora skador på bebyggelse genom att bland annat bygga bo på vindar och riva i sopptunnor. Det upplevs mycket obehagligt eftersom den ofta bära på olika smittor, säger Fredrik Ustrup till SVT:s Smålandsnytt.

Roger Lundberg med tvättbjörnen som sköts i Västervikstrakten i fjol. Foto: Privat.
AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser