Tvättbjörn infångad och avlivad

Västervik (JJ) den förrymda tvättbjörn som besökt en åtel utanför Västervik är nu infångad och avlivad. Pommes Frites fick den att till slut gå i fällan.

Det var den 17 maj som tvättbjörnen fångades på bild vid en vildsvinsåtel. Roger Lundberg som jagar i området kontaktade Svenska Jägareförbundet och gruppen som arbetar med mårdhundsprojektet. Mikael Paavola som är fältarbetare i projektet bistod med kunskap om invasiva arter och tillsammans försökte de två fånga tvättbjörnen.

Det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort. Tvättbjörnen besöker visserligen platserna där fällor ställts ut men går aldrig in. Det ska dröja 20 dagar och ett tips från amerikanska jägare om att pommes frites är det bästa lockmedlet.

Sagt och gjort. Roger Lundberglägger pommes frites i fällorna och när åtelkameran därefter skickar bild till honom ser han att betet är uppätet. Han besöker fällorna och i den sista som ligger ner vid en sjö sitter tvättbjörnen.

Eftersom ingen gjort anspråk på den eller kan ta hand om den levande, avlivas den på plats. Kroppen är nu skickad till Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Roger Lundberg med tvättbjörnen som dykt upp i Västerviktrakten. Foto: Privat
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser