Två vargar sköts på skyddsjakt

Jämtland/Västernorrland (JJ) Två vargar som orsakat stora problem för renskötseln i flera samebyar avlivades i går av länsstyrelsens personal som sköt dem från helikopter.

Helikopter användes för att snabbt avliva de två vargarna. Foto: Istock

Skyddsjakten genomfördes efter ett snabbt beslut av länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland i går. En av vargarna som sköts har gått under namnet Edselevargen och har befunnit sig i området under flera år. Tidigare skyddsjakter beviljade av både Naturvårdsverk och Länsstyrelser har misslyckats.

Edselevargen, en hanne, har nu i år tagit sällskap med en tik, ursprungligen från Lokareviret. De två vargarna har orsakat stora beskymmer för renskötarna i både Ohredahke och Jijnjevaerie sameby som fått stödutfordra sina renar eftersom de inte kunnat ta ut dem på vinterbete.

– Det var ett högprioriterat ärendene. Nu hittade vi vargspår under lodjursinventering i området som har en besvärlig terräng med mycket skog. Förutsättningarna var de rätta och då fattade vi snabbt ett beslut. Vi hade två ansökningar inne och sannolikt hade vi fattat beslutet förr eller senare ändå, men nu stämde allt och då passade vi på, säger Lars Wiklund, på länsstyrelsen i Västernorrlands avdelning för viltförvaltning .

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser