Två vargar i Roslagen

Mycket talar nu för att den ryskättade hanvargen i roslagen fått sällskap. Kanske en vargtik.

Sedan i somras har en sändarförsedd ryskättad varghanne dragit omkring i skogarna i mellan Vallentuna och Norrtälje. Nu kan den ha fått damsällskap. Två personer har rapporterat till Länsstyrelsen att de har sett en varg med sändare i sällskap med en varg utan sändare i området mellan Riala och Bergshamra, rapporterar Vallentuna Steget.

Länsstyrelsen har inte bekräftat att observationerna skulle stämma.
– Vi bedömer som rapport betraktad att den är väldigt trovärdig. Vargarna ska ha iakttagits under lugna omständigheter i nära nog dagsljus, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

För att ta reda på om observationerna stämmer kommer Länsstyrelsen under vintern att försöka säkerställa om det handlar om ett eller två djur. Förhoppningen är att snön faller för att kunna hitta spår. Om det blir en snöfri vinter får man i stället leta spillning för att ta reda på DNA, ett arbete som redan har påbörjats. Om det skulle visa sig att det verkligen handlar om två vargar kan det bli tillökning i vår.

– Vargar av samma kön går sällan tillsammans så gissningsvis skulle det handla om en hane och en hona. Om vargparet är intakt i mars, om de markerar revir och om vi kan hitta löpblod då finns det en prognos för en kull med valpar. Men det här är bara spekulativt, för det handlar bara om observationer än så länge, säger Hanna Dittrich Söderman.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser