Två vargar i Roslagen

Mycket talar nu för att den ryskättade hanvargen i roslagen fått sällskap. Kanske en vargtik.

Sedan i somras har en sändarförsedd ryskättad varghanne dragit omkring i skogarna i mellan Vallentuna och Norrtälje. Nu kan den ha fått damsällskap. Två personer har rapporterat till Länsstyrelsen att de har sett en varg med sändare i sällskap med en varg utan sändare i området mellan Riala och Bergshamra, rapporterar Vallentuna Steget.

Länsstyrelsen har inte bekräftat att observationerna skulle stämma.
– Vi bedömer som rapport betraktad att den är väldigt trovärdig. Vargarna ska ha iakttagits under lugna omständigheter i nära nog dagsljus, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

För att ta reda på om observationerna stämmer kommer Länsstyrelsen under vintern att försöka säkerställa om det handlar om ett eller två djur. Förhoppningen är att snön faller för att kunna hitta spår. Om det blir en snöfri vinter får man i stället leta spillning för att ta reda på DNA, ett arbete som redan har påbörjats. Om det skulle visa sig att det verkligen handlar om två vargar kan det bli tillökning i vår.

– Vargar av samma kön går sällan tillsammans så gissningsvis skulle det handla om en hane och en hona. Om vargparet är intakt i mars, om de markerar revir och om vi kan hitta löpblod då finns det en prognos för en kull med valpar. Men det här är bara spekulativt, för det handlar bara om observationer än så länge, säger Hanna Dittrich Söderman.

8 kommentarer

 • varför
  Varför detta hemlighets makeriet från länstyrelsen. Ut med fakta finns det el finns det inte varg och hur många är dom.

 • Hur tydligt som helst
  Jag förstår inte vad som är hemlighetsmakeri. Sedan flera månader har Länsstyrelsen på sin hemsida uppgifter om att varg befinner sig i området. Dessutom karta över var någonstans och lite andra uppgifter.

 • vore väl
  änmer konstigt om den inte vore ryskättad då
  hela vargstammen i Sverige bara är en sjuk liten spillra av den ryska stammen…

 • Jagar i närheten
  Det är självklart att det är två vargar. Snart är det massa gråbensvalpar där också utan sändare….trist trist.

 • sgt
  Se nu till att få bort dom där varg jävlarna för helvete finns det inte jägare i närheten.

 • Skjut bort skiten bara
  Vi jägare vill inte ha dessa vargar runt om våra jaktmarker.Det är inget ni bryr er om va Hanna Dittrich Söderman…. jävla idioter är vad ni är som tillåter det gå så långt.
  Ni ska vänta på att dom får valpar och börjar soppa rent på våra jaktmarker och gårdar kanske+ Jag skjuter den på fläcken om den visar sig under mina jakter. Det är fler som står redo.

 • inge kul
  Hej och hå.Nu får ni uppleva vad vi dalmasar upplevt i ca 10 års tid.Det är bara att ni ställer er in på att jakten är förstörd.
  Snart har ni ett revir.Vargen attackerar allt fyrbent som finns.
  Kanske så var inte vi så gnälliga när kommer till.
  Övriga europa ruskar på huvudet åt den svenska vargpolitiken.

 • Varg ja tack
  Ska självklart ha varg! Bort med alla jägare som bara vill ha trofeér för att det inte är någon stake i dom själva! Ni är bara sååå fega, naturfientliga och vapenfixerade!

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser