Två stora björnhannar skjutna i Orsa

Orsa (JJ) Nu på morgonen sköts två stora björnhannar norr om Orsa. Även den här gången är Niklas Friberg och hans hundar i högsta grad inblandade.
Lyckad björnjakt i Orsa nu på morgonen med två stora hannar. Skyttarna är Jerker Myrén, Niklas Friberg och Jonny Rehn.

Jakten började som så många gånger tidigare i veckan vid en björnskit tidigt på morgonen. Niklas Friberg släppte sin plotthund Trassel som spårade i cirka tre kilometer innan han kom ifatt björnen.

– Det blev gångstånd och ståndskall om vart annat. Och till slut gick den ut på en skogsbilväg där Jerker Myrén, Orsa, skjuter första skottet, sedan följer Jonny Rehn och en kille som heter Benny upp med ett par skott.

– Men björnen blir på plats och det är Jerker som står som skytt. Det var en stor hane på 215 kg, berättar Niklas Friberg för Jaktjournalen.

På väg hemåt åkte sedan en av jägarna en annan väg än de andra och fann en ny morgonfärsk björnskit på en annan väg, bara 5 km bort.

– Vi använde samma strategi, ut med passkyttar och nu tog jag östsibiriska laikan Silver och plotten Trassel. De tog spåret direkt och hittade björnen bara 500 meter bort.

Björnen började gå undan igångstånd och den löpstarke Friberg gensköt björnen och sköt ett skott som inte tog helt perfekt. Björnen vinklade då ut på skogsbilvägen där Jonny och Jerker avslutade jakten.

Även denna björn var fullvuxen, en hane på 190 kg.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser