Två män dömda för jaktbrott

Kalix (JJ) Två män, 46 och 49 år, har dömts till dagsböter för jaktbrott efter att ha jagat på annans jaktmark utan jakträtt hösten 2015.

46-åringen ordnade det praktiska, 49-åringen kom från Småland och betalade 1 500 kronor  för att jaga älg.

I tingsrätten sa 46-åringen att han inte behövde tillstånd för jakten, eftersom han är same och uppvuxen i renskötarfamilj.

Tingsrätten säger att det inte gäller, då han inte är medlem i en sameby och då han inte kunnat visa att han har jakträtt grundad i urminnes hävd.

49-åringen anses ha varit grovt oaktsam då han jagade utan att försäkra sig om jakträtt.

46-åringen döms till 70 dagsböter på 100 kronor, totalt 7 000 kronor och 49-åringen till 30 dagsböter på 130 kronor, totalt 3 900 kronor, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Annonser