Två lodjur sköts från helikopter

LILLPITE(JJ). Två lodjur har skjutits från en helikopter i trakterna kring Lillpite. Det var personal från länsstyrelsen som sköt djuren efter att myndigheten beslutat om skyddsjakt. - Det var en hona och en fjolårsunge, säger Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fjällenhet, till Piteå-Tidningen.

Länsstyrelsen är restriktiv med att bevlija skyddsjakt.
– Men det här var ett extremfall, säger Kjell Sundvall.

Lodjuren i området har ställt till problem för Luokta Mavas sameby som har renar i området.
– Lodjuren har tagit drygt tiotalet renar och stört hjorden under en längre period, säger Sundvall.

De försök som gjorts av Samebyn att skrämma bort lodjuren har misslyckats, därför ansökte man om skyddsjakt. 
– Eftersom lodjuren kunnat härja fritt såg vi ingen annan lösning än att bevilja ansökan.

Det finns dock mycket som talar för att det finns ytterligare lodjur i det aktuella området. 
– Eftersom det är brunsttid misstänker vi att det även finns en hane i området.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser