Två lamm dödade i lodjursattack!

Ett lodjur dödade två lamm när det tog sig in i ett fårhägn vid Orsbo Gård, mellan Skärplinge och Örbyhus i Uppland.

Gårdsägaren upptäckte själv attacken på tisdagskvällen när fåren i hagen var skärrade. Efter en genomräkning av antalet får upptäcktes att två lamm saknades.

Båda lammen låg ute i hagen och av det ena hade lodjuret ätit, medan det andra var gömt i snön. – Lodjur lägger upp matförråd, det är därför ett lamm täckts av snö. Lon har säkert tänkt återvända till hagen för att äta vidare på de bytesdjur det dödat, sade Per Blomkvist.

Gårdsägaren arbetar nu med att höja stängslet ytterligare för att hålla lodjuren borta.

Per Blomkvist tycker trots tisdagsnatten händelser att antalet lorivna tamdjur är relativt litet i förhållande till hur många lodjur det finns i Norduppland nu.

– I höst har fyra angrepp på får anmälts till länsstyrelsen, och ett angrepp i ett hjorthägn. Drabbade djurägare får ansöka hos länsstyrelsen om ekonomisk ersättning för sina rivna djur. Det kan hända att det inte alltid är klart vilket sorts rovdjur som dödat ett tamdjur, men i det här fallet med de två lammen råder inga tvivel. Både skadorna på lammen och spåren i snön visar klart att det handlar om lodjur, sade Per Blomkvist.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser