Två lamm dödade i lodjursattack!

Ett lodjur dödade två lamm när det tog sig in i ett fårhägn vid Orsbo Gård, mellan Skärplinge och Örbyhus i Uppland.

Gårdsägaren upptäckte själv attacken på tisdagskvällen när fåren i hagen var skärrade. Efter en genomräkning av antalet får upptäcktes att två lamm saknades.

Båda lammen låg ute i hagen och av det ena hade lodjuret ätit, medan det andra var gömt i snön. – Lodjur lägger upp matförråd, det är därför ett lamm täckts av snö. Lon har säkert tänkt återvända till hagen för att äta vidare på de bytesdjur det dödat, sade Per Blomkvist.

Gårdsägaren arbetar nu med att höja stängslet ytterligare för att hålla lodjuren borta.

Per Blomkvist tycker trots tisdagsnatten händelser att antalet lorivna tamdjur är relativt litet i förhållande till hur många lodjur det finns i Norduppland nu.

– I höst har fyra angrepp på får anmälts till länsstyrelsen, och ett angrepp i ett hjorthägn. Drabbade djurägare får ansöka hos länsstyrelsen om ekonomisk ersättning för sina rivna djur. Det kan hända att det inte alltid är klart vilket sorts rovdjur som dödat ett tamdjur, men i det här fallet med de två lammen råder inga tvivel. Både skadorna på lammen och spåren i snön visar klart att det handlar om lodjur, sade Per Blomkvist.

AKTUELLT

Annonser