Två jakthundar vargdödade i Värmland

I går morse dödades en hamiltonstövare i Forshyttan av varg, och i dag revs i finnstövare i Gräsmark till döds av minst två vargar.

Lars Storm och en jaktkamrat befann sig i Ängen, Gräsmark, för att jaga hare vid åttatiden i morse. Plötsligt hördes skrik sedan blev hunden Vihlda blev tyst.

– Jag förstod direkt att något var fel och sprang mot henne, berättar han för Värmlands Folkblad. Han fick då syn på två vargar. Det måste ha varit fler eftersom han på pejlen kunde följa hur hunden förflyttades sig ryckigt cirka 80 meter in i skogen där han senare fanns sin tik död. 
Även den andra hunden dödades under jakt. Jonas Granfeldt jagade i Forshyttan och var precis intill drevet när han hörde hur vargarna började slåss med hans hund.
– Jag misstänkte vad som hände och sprang mot platsen. Efter en halvtimmes sökande hittade jag min hund död.
– Det är hemskt, säger Jonas Granfeldt, till Värmlands Folkblad. Båda hundarna är besiktigade av länsstyrelsen i Värmland.

21 kommentarer

 • Detta går inte längre
  Nu måste det göras nått, för många hundar har fallit offer för vargen. Regeringen och andra politiker måste vakna innan det är försent. Skall folk på landsbygden ge vika för vargen?

  Jag vet inte hur jag skulle bete mig om nån Varg tog min Hund.

 • Fatta va
  När ska jägarna förstå att det går lika bra att jaga hare med hunden i band?

 • Vargjakt NU!
  Dags att regeringen tar det här med jakt på vargen på allvar, annars ligger de nog risigt till inför nästa val!

 • fältbiologen
  kan i alla fall inget om jakt,det står utom allt tvivel…

 • fältbiologen
  det märks ju vilka fantastiska kunskaper du har inom harjakt! har du lärt dig allt genom att drömma eller?

 • Fältbiologen har satt nivån
  Jag misstänker att denna kommentar kommer att bräckas av Lola, Hans etc. men till fältbiologen säger jag bara. Prata med någon som har en harhund följ med ut och se hur det går till i verkligheten då kanske du förstår det orimliga i det du säker. Men framför allt, vi vill inte jaga hare i band, löshundsjakten är själva grejen, varför är det så hemskt att vi värnar om den? Den har vi haft bra mycket längre än vargen…

 • ”fältbiologen”
  När ska fältbiologer mm fatta att de går att se varg i djurpark!!!

 • Hmmm, Lola
  Okay, point taken! I ett geohistorisktperspektiv så har vargen funnits bra mycket längre, men så har även en massa andra arter. Poängen, hur illa formulerad den än må vara, är att jag inte förstår varför argumenten mot löshundjakt ska vara att vi måste ändra oss och släppa fram exempelvis vargen, istället för att det är vargen som ska anpassas, t.ex via jakt. T.ex skulle vi börja jaga hare med hunden i band, i mitt tycke befängt.

 • banda hund
  För det första är detta bara början på den stora vargplågan kontra våra jakthundar.
  Redan på en månad har flera hundar dödats av varg.
  Sedan säger jag herregud vilka kommentarer man kan läsa här.
  Ta bara exemplet, ha hunden i band när man jagar hare, hur du kan man egentligen bli innan huvudet ramlar av…….

 • OJ OJ
  Det är bara att låta bli och bry sej när sånna som `lola och hans mf `skriver,då tröttnar dom till slut.Det gör dagis barn också….

 • Info till Lola
  den första handboken om harjakt med löshund skrevs av den Grekiska soldat och författare Xenofon ungefär 400 Före Kristi födelse. Då hade den redan utövats sedan urminnestider. Räcker det? Nej säkert inte, då du har en fundamentalistisk syn på detta. Allt som skadar jägare är bra tycker du, även om det betyder att våra skogar fylls av glupska vargar som äter älgkalvarna före de har hummit torka efter födseln. Människan har sett till att föryngringstiden har varit relativt trygg för viltet, du rasera detta och gör skogen till en slaktplats endast. Du och dina vänner är oerhört grymma, och njuter av det. Enligt ordboken, gör det dig till en sadist (!)
  Bye bye Lola, som vanligt spyr du din galla utan att ha den minsta grepp om fakta.

 • Tack för infon Filip.
  Det visste jag faktiskt inte, att de gamla Grekerna jagade hare…
  Men däremot att i den Nordiska mytologin (där vi bor:) hade Oden två polare, som bestod i två vargar, Gere och Freke.
  Och vad man kan läsa i mytologin, så bestod Ej deras föda av lösspringande hundar… Tolkningen av det, torde vara att vargarna var här före löshundsjakten.

  Allt som skadar jägarna är bra, säger du att jag tycker. – Varför skulle jag vilja skada mig själv?

  Du säger också: Människan har sett till att föryngringstiden för älgkalvarna har varit relativt trygg! – Det vet väl alla med lite insyn att naturen sköter det bäst själv, har så gjort i 10000 tals år. Utan inblandning av någon Messerschmith med en jakt/natur erfarenhet som sträcker sig ett tiotal år tillbaka.
  Du säger även: Du och dina vänner är oerhört grymma och njuter av det! – Vad vet du om mina vänner, ifall jag har några överhuvudtaget!? Och min sadistiska läggning äro obefintlig i jämförelse med de flesta skribenter här, 8 dagar i veckan.
  Som vanligt spyr jag min galla utan ha grepp om fakta – säger du…
  Här ovan kan den bevandrade se vem som spyr galla utan att ha grepp om fakta.

 • Lolas meninglös dravel
  Lola, du medger att du visste inte om hur gammal harjakt med löshund är, och sedan svamla en massa dravel om FANTASIER med Gere och Freke. Sedan har du mage att anklaga alla andra på denna sida att inte har koll på FAKTA.
  Du tar priset.
  Visst fan kom vargen före hunden, hunden är för fan en varg som har gått vidare och adapterat sig till dess nya miljö (dvs. människans närvaro)Det är så evolution funkar. En mycket framgångsrik strategi, då vargen (hunden) har blivit människans ”Bästa vän”.
  Den som vill kämpa emot evolution (dina betong biologvänner)är dömd att misslyckas.
  Du kan omöjligen vara jägare, det vägrar jag tro på. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att dina vänner är tunnsådda.
  FAKTA inte svammel tack, då måste du vara tyst, för det finns inga sanna argument för vargen i Skandinavien, bara forskningsanslags inbringande önsktänkande och fantasier (som t.ex. ditt påstående att ”naturen” sköts bättre utan mänsklig inblandning, ren fantasi utan en gnutta bevis!)

 • Vargjakt
  Jag tycker att det ska bli jakt på varg pga allt med detta varg tar hundar,får,kalvar m,m iallafall sänka beståndet lite

 • Jaha!!!
  Ooops!!!
  Där skickade Fakta-Filip intelligensnivån på sina inlägg till oanade höjder…:)

  Du måste vara djup olycklig som måste bo i ett demokratiskt land som Sverige,
  med tanke på din iställning till t.ex. Vargen. Det talar emot allt vad demokratins grundlagar vilar på.
  Vidare så dömer du ut allt vad forskning heter utan att blinka!

  Man kan undra varför?

  Förmodligen enbart med tanke på dig själv, för att kunna utöva din favorithobby – jakt med okopplad hund. Bara för att du tycker det är kul och utan att ta det minsta hänsyn till andra levande varelser som har funnits i tusentalsår innan den första hunden kopplades loss.

  Nej, utbildningsnivån skulle behöva snäppas upp ute i obyggderna.

  Over and Out / Lola

 • LOLA titta på sanningen!
  Jag borde inte svara din vansinnig personangrepp (som inte nämnar ett enda faktum!)men efter principen att alla har rätten till sanningen, så:-
  Här har du en länk till den officiella status för vargen i världen. När du har tittat klart och t.o.m. sett dess gigantiska utbredningsområde, kan du kanske sluta med dina lögner om forskning som jag ”dömer ut”.
  Du har endast rätt i en sak (som du så barnsligt påpekar), det finns än så länge en majoritet för vargen i Sverige enligt opinionsmätningar. Denna opinion är en direkt resultat av vargvännernas falska påståenden (LÖGNER!) om vargen som utrotninghotad art.
  Opinionsmätningar visar också klart och tydligt att de som har varg i sin närhet önskar att den tas bort. MAO de som vet hur det är vill inte ha den. Mätningarna visar också klart och tydligt att opinionen svänger snabbt till vargens nackdel, i takt med deras ökad spridning.
  Allteftersom riktiga fakta kommer till allas kännedom, kommer vargen att åter bli fridlös (OBS! INTE utrotad!)
  En tidsfråga bara.
  Tugga fragda så mycket du vill, men inte kan du stoppa mig från att utöva min jakt. Med drivande hund. Med ett leende på läpparna. Med eller utan varg.
  http://www.iucnredlist.org/details/3746/0
  Sug på den du.

 • fy skam
  klart de ska jagas som innan vargjakt åxå lixom har och annan jakt dax för nya regler att sänka stammen

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser