Två jägare anhållna för tjuvjakt på björn

Nu står det klart att två jägare i Dalarna har anhållits sedan de är misstänkta för tjuvjakt på björn utanför Rättvik.

Under måndagen sköts en björnhona i samband med att tre jägare skulle jaga räv. Björnhonan gick till attack och den ene jägaren som var utrustad med hagelgevär sköt i självförsvar.

Skottskadan blev så allvarlig så att björnen avlivades senare. Då upptäcktes även att björnen var en hona med mjölk i juvret.

– Man var även tvungen att avliva hennes tre ungar eftersom de inte skulle klarat sig på egen hand, säger Sven-Åke Petters vid polisen i Dalarna.

Enligt uppgift ska en privatperson ha anmält händelsen till polisen.

Idag anhölls två män från Dalarna, 68 respektive 66 år, misstänkta för grovt jaktbrott.

– Jag vet inte exakt hur de ställer sig till misstankarna. Fler förhör ska hållas, även andra personer ska höras om händelsen, säger Sven-Åke Petters, till Expressens nätupplaga.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser