Två jägare anhållna för tjuvjakt på björn

Nu står det klart att två jägare i Dalarna har anhållits sedan de är misstänkta för tjuvjakt på björn utanför Rättvik.

Under måndagen sköts en björnhona i samband med att tre jägare skulle jaga räv. Björnhonan gick till attack och den ene jägaren som var utrustad med hagelgevär sköt i självförsvar.

Skottskadan blev så allvarlig så att björnen avlivades senare. Då upptäcktes även att björnen var en hona med mjölk i juvret.

– Man var även tvungen att avliva hennes tre ungar eftersom de inte skulle klarat sig på egen hand, säger Sven-Åke Petters vid polisen i Dalarna.

Enligt uppgift ska en privatperson ha anmält händelsen till polisen.

Idag anhölls två män från Dalarna, 68 respektive 66 år, misstänkta för grovt jaktbrott.

– Jag vet inte exakt hur de ställer sig till misstankarna. Fler förhör ska hållas, även andra personer ska höras om händelsen, säger Sven-Åke Petters, till Expressens nätupplaga.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser