Två björnar skjutna i Jämtland

Östersund (JJ) Två björnar har skjutits inom Jovnevaerie samebys kalvningsland.

Två björnar har skjutits när de jagade dräktiga renvajor i Jämtland.

Länsstyrelsen beviljade samebyn skyddsjakt efter att björnarna varit inne och jagat högdräktiga renvajor i kalvningslandet, norr om Jänsmässholmen.

De skjutna björnarna var två hanar och vägde 150 respektive 70 kilo.

– Vi vet av tidigare erfarenhet och forskning att björnar kan orsaka rennäringen betydande skador i samband med kalvning, säger Mikael Wallén vid Länsstyrelsen i Jämtland.

Länsstyrelsen har även fattat beslut om att Ohredahke sameby har rätt att skjuta en björn som vistas inom kalvningslandet i Frostviken, skriver länstidningen.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser