Två björnar gick ihop till ett ståndskall

Skorped (JJ) Björnjakt kan bestå av många överraskningar. Idag fick jägarna utanför Skorped vara med om något så ovanligt som att två olika gångstånd på björn blev till ett ståndskall.

Dagens jakt i Aspeå var inte likt något annat. Jägarna var fr v Susanne Köningsson, Turbo, skytten Per-Johan Bergfors, Robert Salomonsson, Erik Hamberg, och grannlagets hundförare Petter Hammar med sin American Foxhound.

Med stora förhoppningar om att hitta björn åkte Robert Salomonsson och  Nathalie Jonsson, Borgafjäll, till Västernorrland och Aspeå för att jaga björn med Susanne Köningsson och Per-Johan Bergfors idag.

Jakten började med att Robert tog Turbo i band och spårade tidigt i morse. Samtidigt meddelar grannlaget på Nordhammar och Hörnön att de också har björn på gång och att det kunde komma in på Aspeå-marken.

– Turbo började väcka på spåret så jag släppte honom och han drog iväg cirka två kilometer då upptaget kom. Samtidigt ropar grannlaget att de också har upptag. Jag tvekar och släpper inte någon fler hund, då grannlagets hund också är på gång och tror då att det handlar om samma björn.

– Men plötsligt kommer Turbo mot oss och vi skymtar en björn i slyn. Samtidigt skäller grannlagets hund, och vi får kontakt med deras hundförare Petter Hammar, berättar Robert Salomonsson.

Turbos björn drar en runda och lyckas undvika passkedjan och nu är det två hundar som jobbar med var  sin björn nära passkedjan. Spänningen är minst sagt på topp.

Plötsligt går de båda gångståndet mot varandra och på gps-pejlen kan man se hur båda hundarna står och skäller var sin björn på  samma plats.

– Jag har varit med om detta flera gånger, bland annat i fjol i Gideå, berättar Robert.

De båda hundförarna pratar ihop sig över radion och bestämmer sig för att träffas. Robert har också med sig vägvisaren Erik Hamberg.

– Efter att vi pratat med Petter kom vi överens om att Erik skulle få chansen att skjuta på ståndskallet och jag skulle gå fram med honom. Petter skulle ta ett pass i närheten som såg bra ut.

Erik och Robert kom in på 10 meter när de hörde hur björnen låg och morrade och flåsade. Samtidigt hörde de också ett knäppande på sidan, men de koncentrerade sig helt på björnen som hundarna skällde på.

– Jag fick syn på björnen och samtidigt som Erik klev fram för att skjuta gick björnen undan. Han fick en lucka och kunde sikta på björnen i 20 meter, men Turbo var för nära så det gick inte att skjuta. Det var roligt att se hur beslutsam Turbo var, efter skadan i Kanada förra året har han kommit tillbaka helt.

Björnen gick först mot Petter Hammar, men vek undan och gick rakt ned mot passkedjan där Per-Johan Bergfors stod tillsammans med Nathalie Jonsson som filmade.

– De trodde att björnen skulle komma i tätskogen, men den valde att gå ut mitt på en myr, bara 60 meter ifrån dem. Björnen kom i sakta gångstånd rakt mot dem, men P-J kunde inte skjuta då Turbo hela tiden var bakom björnen.

Det blev väldigt spännande och ett ovanligt öppet läge. Till slut var björnen bara på ett par meter, då plötsligt gjorde björnen ett utfall på de båda hundarna och P-J fick en skottchans, men då var björnen bara tre meter bort. Som tur var föll den rakt ned.

– Hela jakten var inte likt något annat. Nu ska vi njuta av den här dagen och försöka hitta igen den andra i morgon. Det enda som irriterar mig nu är att vi fått ett systemfel på filmkameran, allt är inte borta har vi sett som hastigast. Så fort vi är klara här ska vi kontrollera mer noggrant, säger Robert Salomonsson.

Björnen var en hane på cirka 130 kg.

 

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser