Två björnar för Johan och Robert!

Robert Edelbro, Harads med  plotthundarna Train och Stripe tillsammans med björnhanen som vägde 115 kilo. Harads (JJ) Johan Öhman, Örsundsbro, är på björnjakt på sina gamla hemmamarkerna kring Harads i Norrbotten. Johan jagade på fredag tillsammans med renskötaren och kompisen Robert Edelbro när de fick kontakt med en hanbjörn som Robert kunde skjuta.

Robert Edelbro uypptäckte björnspåren på en grusväg när han tittade till en grupp renar vid Fjjällryggen. Johan och Robert släppte sina plotthundar Stripe och Train och efter ett 40 minuters krångligt spårarbete bland en stor grupp renar tog hundarna upp och började driva. 

Björnen buktade tämligen snävt inom en mindre område och föll till sist för en kula från Roberts studsare. Björnen var en hane som vägde 115 kilo.

På lördagen fick grabbarna bud från ett jaktlag i Snesudden där en gråhund skällt en björn men avbrutit jakten. Robet släppte sin plotthund Train och Johan valde att släppa Buzz, en plott som han äger tillsammans med Jimmy Mårtensson.

Hundarna tog upp björnen som började bukta i ett berg innan det blev ståndskall i en tät contortaplantering. Johan smög sig in på ståndet och kunde på väldigt nära håll skjuta björnen.

– Ett suveränt hundarbete gav mig chansen att skjuta en mindre björn , rapporterar  Johan till Jaktjournalen.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser