Två björnar får skjutas i Värmland

Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på högst två björnar i Torsby och Hagfors kommuner i Värmlands län.

Naturvårdsverket bedömer att en viss jakt är nödvändig, dels för att kontrollera stammens tillväxt, dels för att kunna begränsa de skador som björnar orsakar.

Vår bedömning är att detta beslut inte påverkar björnstammens utveckling negativt, säger Per Risberg på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

Björnförekomsten i Värmlands län är koncentrerad till länets två nordligaste kommuner, Torsby och Hagfors. Endast hanbjörnar har dokumenterats i länet. Licensjakten begränsas till Torsby och Hagfors kommuner för att jakten inte ska motverka att björn etablerar sig i de delar av länet som idag saknar björn.

Den beslutade jakttiden är 21 augusti–15 oktober 2011 och högst två björnar får fällas.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser