Två av tre döda vargar tjuvskjutna

Karlstad (JJ) Två tredjedelar av de vargar som dör varje år dödas genom illegal jakt. Enligt Olof Liberg, samordnare för den skandinaviska vargprojektet innebär det att närmare 30 vargar sköts förra året.

Rapporten som gjort vid Grimsö viltforskningsstation bygger på en sannolikhetskalkyl beräknad på stationära och sändarförsedda vargar som forskarna inte kan få kontakt med. Bästa chansen att finna vargarna är på spårsnö och lyckas man inte med detta så är sannolikheten stor att vargen är död.
 Trots att kropparna efter döda vargar aldrig hittas är forskarna övertygade om att deras skattning ligger i underkant. Enligt forskarna är den illegala jakten inte så stor att den påverkar vargstammen tillväxt som för tillfället ligger på 40 procent.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser