Två av tre döda vargar tjuvskjutna

Karlstad (JJ) Två tredjedelar av de vargar som dör varje år dödas genom illegal jakt. Enligt Olof Liberg, samordnare för den skandinaviska vargprojektet innebär det att närmare 30 vargar sköts förra året.

Rapporten som gjort vid Grimsö viltforskningsstation bygger på en sannolikhetskalkyl beräknad på stationära och sändarförsedda vargar som forskarna inte kan få kontakt med. Bästa chansen att finna vargarna är på spårsnö och lyckas man inte med detta så är sannolikheten stor att vargen är död.
 Trots att kropparna efter döda vargar aldrig hittas är forskarna övertygade om att deras skattning ligger i underkant. Enligt forskarna är den illegala jakten inte så stor att den påverkar vargstammen tillväxt som för tillfället ligger på 40 procent.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser