Två älgar skjutna på JJ:s vinnarjakt!

Klas Staffas med de två älgar han sköt första dagen av Jaktjournalens vinnarjaktLidsjöberg (JJ) Jaktjournalens vinnarjakt för prenumeranter startade idag söndag i ett gråmulet och kallt senhöstväder. Trots det mulna vädret var jaktdeltagarnas humör på topp. Förmiddagen började med ett par älgkontakter och eftermiddagen slutade med två skjutna älgar.

Morgonpasset inleddes med att ”ständige” kocken Klas Staffas jämthane Rufus tog upp, först en och sedan ytterligare en älg, som båda valde att smita ur marken på pass där ingen skytt fanns på plats.

Efter ett par timmar på pass var det dags för vinnarna att smaka på dagens skogslunch som Klas tillagade på Murikka. Eftermiddagen fortsatte med att Jaktjournalens Norrlandsredaktör gick med sin gamla jämthund Ajax på Svaningsedet. Efter bara en timme fick Jonny Littorin hastigt besök av en björnhona med två årsungar i passet.– De kom väldigt snabbt och försvann lika fort, berättar Jonny om upplevelsen med björnhonan och de små ungarna.

Efter ytterligare en dryg timme hördes de första skallen från Ajax och Klas Staffas stod närmast när  Ajax kom i gångstånd med en ko och kalv. Klas uppfattade först att chansen skulle gå honom ur händerna, men då valde älgkon att försöka passera över en liten skogstjärn med is.

Kon fick slå sönder isen med klövarna och det tog tillräckligt med tid för att Klas skulle hinna få sin skottchans.  

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser