Tuffa förhållanden när älghundarna tävlade i Kronoby

Finland (JJ) När det 34:e internationella älghundsprovet genomfördes i skogarna utanför Kronoby i Finska Österbotten bjöds deltagarna på besvärliga snöförhållanden. 29 hundar kom till start, varav fem från Sverige.

Duktiga hundar med höga poäng på prispallen i Kronoby. Fr v andraplacerade Sörombäckens Guss, med ägaren Jörgen Invall, Sangis, Sverige. Segraren Skitrun Iwar, Jonathan From, Kronoby, samt trean Teerennevan Sini, Jari och Janne Korpela, Korsholm.

Snödjupet i provområdena varierade mellan 10-25 cm och snöytan var väldigt hård när provet genomfördes förra helgen. Till årets prov hade alla 30 platser i startfältet bokats tidigt men på grund av ett sent avhopp kom 29 till start.

I tävlingen deltog 5 svenska, 1 norsk och 23 finska hundar. Raserna fördelades mellan 6 gråhundar, 1 karelare och 22 jämthundar.

De tuffa förhållandena krävde mycket av hundarnas tassar och endast 8 gick full 300 minuters provtid. 11 hundar gick till första-, 4 till andra- och en till tredje pris.

Jämthanen Skitrun Iwar, som ägs av Jonathan From, Kronoby, hanterade de svåra förhållandena bäst och kunde kamma ihop fina 92,0 p och ta med sig hem en komplett b-bark pejl. De poängen räckte till seger med 0,5 p marginal före Sangisbon Jörgen Invalls jämthane Sörombäckens Guss (I Jaktjournalen nr 3.2017 kan du läsa ett jaktreportage med Guss och Jörgen).

Tredje platsen och samtidigt bästa tik pokalen erövrades av Janne och Jari Korpelas jämttik Teerennevan Sini, med fina 89,5 poäng.

Vägvisarna skötte sin uppgift väl, då alla ekipagen kunde konstatera att det fanns älg i markerna. Det var bara det skarpa föret som gjorde att hundarna inte riktigt sökte ut och flera hundförare valde att avsluta provet redan efter par timmars sök. Domarna skötte också sin uppgift utmärkt, och överdomaren Anders Ljungberg hade en lätt uppgift att klargöra resultaten.

Stämningen på provet var som alltid på topp och nästan alla som åkte hem kommenterade att

”– Vi syns i nästa år!”

Resultat:

1.  SKITRUN IWAR äg. Jonathan From, Kronoby 92,00

2.  SÖROMBÄCKENS GUSS äg. Jörgen Invall, Sangis/Sverige 91,50

3.  TEERENNEVAN SINI äg. Jari & Janne Korpela, Korsholm 89,50

4.  HANKOSARVEN JERE äg. Christer Forsberg, Kronoby 88,00

5.  KARHUSISSIN EUKKO äg. Tommy Wikman, Kokkola 84,50

6.  DRÖMTORPET´S  JACOB ÅT´N CASTOR äg. Robert Strömbäck, Kalix/Sverige 83,50

7.  SICKO äg. Erik Lund, Boden/Sverige 83,00

8.  AKANLAHDEN TAISTO äg. Jarno Hautamäki, Kaustinen 80,50

9.  MÄENTAUSTAN MASI äg. Gunnar Ljung, Pedersöre 75,50

10.  LANDSÄNGS NIXON äg. Tor-Erik Påfs, Vörå-Maxmo 74,50

11.  KOIMYRANS AILO äg. John Smedholen, Löken/Norge 74,50

12.  YLIKSEN ADI äg. Linus Granholm, Larsmo 65,50

13.  FONZI äg. Anneli Sandberg-Jakobsson, Byske/Sverige 64,00

14.  KLÖVSTIGENS ROKI äg. Nils-Erik Hellqvist, Kronoby 63,00

15.  RIVILAS DELLA äg. Denis Granholm, Larsmo 60,00

16.  WIGGO äg. Stefan Hagman, Pedersöre 55,50

17.  WEELAX ARRAK äg. Janne From, Kronoby 47,00

18.  TUIKE SALON FERRY äg. Jan Öhman, Kalix/Sverige 29,00

19.  STANGLANDS ATHENA äg. Tom Bodbacka, Pedersöre 26,50

20.  HÖGSNÅRETS ORIGINAL äg. Jakob Lampa, Jakobstad 14,00

21.  BIRK äg. Mikael Ehn, Korsholm 14,00

22.  PASABNES DIIVA äg. Cristoffer Anderssèn, Nykarleby 14,00

23.  HUMBAKAN VEEGA äg. Daniel Sundqvist, Pedersöre 14,00

24.  KALAKALLION REXI äg. Kim Håkans, Korsholm 12,50

25.  KAPTENS KOJAK äg. Kennet Sandström, Larsmo 12,50

26.  ONNIVAARAN BINGO äg. Jens Brännkärr & Antti Pitkälampi, Kronoby 12,50

27.  FAITAS SAIDA äg. Jasmin Grön, Pedersöre 12,00

28.  AUKKOHAKKUUN FI ETTA äg. Antti Pitkälampi, Kronoby 9,50

29.  STÅNDSKALLET ASTOR äg. Greger Bäckström, Kalix 6,50

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser