Troligen varg som rivit kalv i Lillhärdal

LILLHÄRDAL(JJ). Det är troligen en varg som rivit en kalv i Lillhärdal. Redan förra sommaren började vargproblemen i området och nu verkar de vara tillbaka igen.

Det var i helgen som Gunnar Landgren förlorade en av sina kalvar. Han upptäckte att det saknades en kalv och en tjur i fredags kväll, efter att djuren kommit hem från betet i skogen. 
Tjuren återfanns men kalven var försvunnen. 

Personal från länsstyrelsen kom till gården i lördags för att söka efter kalven och de hittade den vid liv, den var dock så pass illa däran att den var tvungen att avlivas. 
Enligt länsstyrelsen är det mest troligt att det handlar om varg som orsakat skadorna på kalven. 

Under förra året blev ett 40-tal får och kalvar vargrivna i området och nu är oron åter stor för vad som kommer att hända framöver. 
Både Gunnar och Christian Kellgren, som var en av de som drabbades förra året, menar att situationen är ohållbar. 
– Jag kan inte släppa ut mina djur i skogen bara för att vänta på att de ska bli vargmat, säger Christian Kellgren till Östersunds-Posten.

Och Landgren ska ansöka om skyddsjakt på vargen. Christian Kellgren har redan ansökt på grund av det som hände förra året.
– Jag ville så att säga mota Olle i grind, men fick avslag med motiveringen att inga vargangrepp rapporterats sen förra augusti. Men det är ju inte så konstigt eftersom vi tar hem djuren över vintern, säger han.
Det här rapporterar Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser