Troligen varg som rivit kalv i Lillhärdal

LILLHÄRDAL(JJ). Det är troligen en varg som rivit en kalv i Lillhärdal. Redan förra sommaren började vargproblemen i området och nu verkar de vara tillbaka igen.

Det var i helgen som Gunnar Landgren förlorade en av sina kalvar. Han upptäckte att det saknades en kalv och en tjur i fredags kväll, efter att djuren kommit hem från betet i skogen. 
Tjuren återfanns men kalven var försvunnen. 

Personal från länsstyrelsen kom till gården i lördags för att söka efter kalven och de hittade den vid liv, den var dock så pass illa däran att den var tvungen att avlivas. 
Enligt länsstyrelsen är det mest troligt att det handlar om varg som orsakat skadorna på kalven. 

Under förra året blev ett 40-tal får och kalvar vargrivna i området och nu är oron åter stor för vad som kommer att hända framöver. 
Både Gunnar och Christian Kellgren, som var en av de som drabbades förra året, menar att situationen är ohållbar. 
– Jag kan inte släppa ut mina djur i skogen bara för att vänta på att de ska bli vargmat, säger Christian Kellgren till Östersunds-Posten.

Och Landgren ska ansöka om skyddsjakt på vargen. Christian Kellgren har redan ansökt på grund av det som hände förra året.
– Jag ville så att säga mota Olle i grind, men fick avslag med motiveringen att inga vargangrepp rapporterats sen förra augusti. Men det är ju inte så konstigt eftersom vi tar hem djuren över vintern, säger han.
Det här rapporterar Östersunds-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser