Troligen rovdjur som skrämde ungdjur i Gassarvet

DALARNA(JJ). Det är troligen rovdjur som skärmt ungdjur i byn Gassarvet i närheten av Bergsgården, norr om Falun. På torsdag morgon förra veckan var 11 ungdjur borta, nio har nu återfunnits men två saknas fortfarande. - Ja de har med största sannolikhet fallit offer för något rovdjur och då troligtvis av björn, säger Nils-Gunnar Nilsson till Dala-Demokraten.

Det är Nils-Gunnar och Bo Nilsson som har djuren. Efter tips fick de höra om var ungdjur setts och till slut lyckades de få tag på nio av djuren.
Två björnar har observerats en bit från platsen när djuren försvann. Elstängslet har blivit nertrampat på en sträcka och Nils-Gunnar tror att något kommit in i hagen och skrämt djuren.

Nils-Gunnar framhåller att de inte tycker att rovdjuren hör hemma bland bebyggelse och tamboskap. Därför ska man ansöka om skyddsjakt på två björnar.
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser