Trolig nystart för planer på jätteälg på Vithatten

VÄSTERBOTTEN(JJ). Det verkar bli en nystart för planerna på en jätteälg på Vithatten. Detta står klart sedan Tekom Leader beslutat att bevilja nästan 1,5 miljoner kronor till föreningen Stoorns vänner för en utförligare planering av projektet. Men först måste även länsstyrelsen ge klartecken för stödet.

Idéen till jätteälgen kommer från Torbjörn Holmlund. Pengarna ska nu gå till att göra en beräkning av vad älgen egentligen kostar att bygga, hitta finansiärer samt räkna på marknadsföringen av projektet. 

Kostnaden för älgen, som har två ben i vardera länet, har tidigare beräknats uppgå till runt hundra miljoner kronor. 
Holmlund har jobbat ensam men nu är det dags att flera hoppa på tåget. Det behövs ibland gemensamma ansträngningar för att lyckas, säger Jan Nygren, ordförande för Stoorns vänner, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Thomas Carlsson, länsturistchef i Västerbotten, framhåller dock att det måste till kringarrangemang och ytterligare upplevelser för att lyckas på sikt med projektet. Bland annat lyfter han fram jakt, fiske och naturupplevelser.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser