Trolig nystart för planer på jätteälg på Vithatten

VÄSTERBOTTEN(JJ). Det verkar bli en nystart för planerna på en jätteälg på Vithatten. Detta står klart sedan Tekom Leader beslutat att bevilja nästan 1,5 miljoner kronor till föreningen Stoorns vänner för en utförligare planering av projektet. Men först måste även länsstyrelsen ge klartecken för stödet.

Idéen till jätteälgen kommer från Torbjörn Holmlund. Pengarna ska nu gå till att göra en beräkning av vad älgen egentligen kostar att bygga, hitta finansiärer samt räkna på marknadsföringen av projektet. 

Kostnaden för älgen, som har två ben i vardera länet, har tidigare beräknats uppgå till runt hundra miljoner kronor. 
Holmlund har jobbat ensam men nu är det dags att flera hoppa på tåget. Det behövs ibland gemensamma ansträngningar för att lyckas, säger Jan Nygren, ordförande för Stoorns vänner, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Thomas Carlsson, länsturistchef i Västerbotten, framhåller dock att det måste till kringarrangemang och ytterligare upplevelser för att lyckas på sikt med projektet. Bland annat lyfter han fram jakt, fiske och naturupplevelser.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser