Trög björnjakt i Norrbotten

Med 50 björnar i tilldelning och snart en veckas jakt utan resultat är frustationen stor hos björnjägarna i Norrbotten. En påskjutning är det närmaste man kommit och efter två dagars resultatlöst letande är nu björnen friskförklarad.

Björnen påsköts vid jakt i Norra Svartlidberget utanför Klöverträsk vid 8-tiden i lördags morse. Fyra jaktlag har gått ihop och jagar björn gemensamt, men utan resultat. Och i brist på hår eller blod från den påskjutna björnen har nu björnen friskförklarats efter samråd med länsstyrelsen.I Bodträskfors, fem mil nordväst om Boden, hittades i fredags en död björn. Polis och personal från länstyrelsen åkte till platsen under lördagen.

Björnen tros ha blivit dödad av en annan större björn. Platsen där djuret hittades bar spår av strid och den döda björnen hade blivit riven och biten i bröstet. Polisens teori är att den mindre björnen kommit in på en större björns revir och fått sona med sitt liv. Björnen tros ha legat död i omkring fyra dygn innan den upptäcktes. Det finns ingen misstanke om jaktbrott.

Den dödade björnen transporterades till Ajtte fjällmuseum där det finns en frys som är stor nog att rymma kroppen. Djuret ska sedan skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.
Det är tillåtet att jaga björn i Norrbotten sedan den 21 augusti. Sammanlagt 50 björnar får skjutas. Hittills har ingen nalle fällts. Ännu finns det dock tid till det. Jakten är tillåten fram till den 30 september i inlandet och till den 15 oktober vid kusten.

Förra året sköts 26 björnar i norrbotten.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser