Trög björnjakt i Norrbotten

Med 50 björnar i tilldelning och snart en veckas jakt utan resultat är frustationen stor hos björnjägarna i Norrbotten. En påskjutning är det närmaste man kommit och efter två dagars resultatlöst letande är nu björnen friskförklarad.

Björnen påsköts vid jakt i Norra Svartlidberget utanför Klöverträsk vid 8-tiden i lördags morse. Fyra jaktlag har gått ihop och jagar björn gemensamt, men utan resultat. Och i brist på hår eller blod från den påskjutna björnen har nu björnen friskförklarats efter samråd med länsstyrelsen.I Bodträskfors, fem mil nordväst om Boden, hittades i fredags en död björn. Polis och personal från länstyrelsen åkte till platsen under lördagen.

Björnen tros ha blivit dödad av en annan större björn. Platsen där djuret hittades bar spår av strid och den döda björnen hade blivit riven och biten i bröstet. Polisens teori är att den mindre björnen kommit in på en större björns revir och fått sona med sitt liv. Björnen tros ha legat död i omkring fyra dygn innan den upptäcktes. Det finns ingen misstanke om jaktbrott.

Den dödade björnen transporterades till Ajtte fjällmuseum där det finns en frys som är stor nog att rymma kroppen. Djuret ska sedan skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.
Det är tillåtet att jaga björn i Norrbotten sedan den 21 augusti. Sammanlagt 50 björnar får skjutas. Hittills har ingen nalle fällts. Ännu finns det dock tid till det. Jakten är tillåten fram till den 30 september i inlandet och till den 15 oktober vid kusten.

Förra året sköts 26 björnar i norrbotten.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser