Trippelvinnare arrangerar Jakt-SM

Tystberg (JJ) För fjärde året i rad anordnas Jakt-SM för elever vid jakt och viltvårdsinriktningen inom naturbruksprogrammet i Sverige. Elever vid Öknaskolan i Tystberga har tagit hem titeln 3 år i rad och kommer i år att arrangera tävlingen på skolans marker i samarbete med Svenska Jägarförbundet.

Arvid Norström och Jim Forsberg från Öknaskolan, vinnare i Jakt-SM 2013. Foto: Öknaskolan
Elever från åtta naturbruksgymnasium har anmält sig. Varje skola deltar med 2 elever i varje lag och totalt kommer 21 ungdomar att tävla, både i lag och individuellt i grenar som artkännedom, tillvaratagande av vilt, skytte, etik- och juridikmoment. Nytt för i år är att tävlingen delas in i herr- respektive damlag.

 – Unga tjejer som läser jaktinriktningen har efterfrågat denna uppdelning då intresset för jaktutbildning ökat hos kvinnor de senaste åren. Hos oss är 20 procent av våra jaktelever tjejer, säger Kenneth Schulze, lärare vid jaktinriktningen på Öknaskolan.

Elever från Öknaskolan kommer själva inte att delta i årets SM. Leif Carlström som är lärare och känd profil inom jaktvärlden, menar att det ger fel signaler om Öknaskolans elever arrangerar tävlingen och dessutom tävlar.
Tävlingen äger rum 14-15 maj.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser