Trippelvinnare arrangerar Jakt-SM

Tystberg (JJ) För fjärde året i rad anordnas Jakt-SM för elever vid jakt och viltvårdsinriktningen inom naturbruksprogrammet i Sverige. Elever vid Öknaskolan i Tystberga har tagit hem titeln 3 år i rad och kommer i år att arrangera tävlingen på skolans marker i samarbete med Svenska Jägarförbundet.

Arvid Norström och Jim Forsberg från Öknaskolan, vinnare i Jakt-SM 2013. Foto: Öknaskolan
Elever från åtta naturbruksgymnasium har anmält sig. Varje skola deltar med 2 elever i varje lag och totalt kommer 21 ungdomar att tävla, både i lag och individuellt i grenar som artkännedom, tillvaratagande av vilt, skytte, etik- och juridikmoment. Nytt för i år är att tävlingen delas in i herr- respektive damlag.

 – Unga tjejer som läser jaktinriktningen har efterfrågat denna uppdelning då intresset för jaktutbildning ökat hos kvinnor de senaste åren. Hos oss är 20 procent av våra jaktelever tjejer, säger Kenneth Schulze, lärare vid jaktinriktningen på Öknaskolan.

Elever från Öknaskolan kommer själva inte att delta i årets SM. Leif Carlström som är lärare och känd profil inom jaktvärlden, menar att det ger fel signaler om Öknaskolans elever arrangerar tävlingen och dessutom tävlar.
Tävlingen äger rum 14-15 maj.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser