Trickskytteskola med proffslärare

Kungsbacka (JJ) Jocke Smålänning är en av Sveriges mest träffsäkra skyttar och kommer till Elmia Game Fair Skåne för att instruera i säkert och bra skytte. Premiär blir det också för hans alldeles nya Trickskytteskola, där han lär ut ett och annat trick till de som vill lära sig behärska konsten.

Nu kan mässbesökare på Elmia Game Fair Skåne få chansen att lära sig trickskytte. Arkivfoto: Per Jonson

— Trickskytteskola har jag aldrig haft förut. Jag får många förfrågningar om det, så jag tror det kommer att slå väldigt bra. De kanske vill ta över efter mig? skrattar han.

Jocke Smålänning vann sitt första SM i kombinerat jaktskytte 1976 och har 48 individuella SM-guld och tre världsrekord i kulskytte i bagaget. Han har tävlat i och coachat landslaget i hagel- och kulskytte, coachat flera skidskyttar, arbetat med sin skjutskola och turnerat runt med sitt berömda tricksskytte – sina publikdragande uppvisningar med mer eller mindre omöjliga skott.

— Det engelska begreppet ”trouble shooting” innebär ju att man ska kunna lösa ett trickigt problem. En säker skytt är en god problemlösare, en skytt som med säkerheten i fokus snabbt kan fatta rätt beslut, poängterar han.

För Trickskytteskolan på Elmia Game Fair Skåne tänker han sig anmälan på plats och sedan undervisning i små grupper med fyra, fem vana hagelskyttar, som under en dryg halvtimme får grunderna för att tricka med bössan och lär sig skjuta från höften – eller varför inte med bössan upp och ner ovanför huvudet.

Jocke Smålänning har ett späcka tprogram med sig till Elmia Game Fair Skåne med många olika avsnitt under de två mässdagarna. Vanlig skytteskola för hagelskytte ingår såklart. Eller vanlig och vanlig, klurigheterna finns även där.

— Jag vill ju passa på att sätta lite press på skyttarna, inte bara med att lerduvorna kommer från olika håll, utan att det också plötsligt kanske dyker upp en hund mitt i skjutområdet, eller att det kastas upp duvor i en annan färg som jag säger är fridlysta och inte får beskjutas. Jag kan även sätta igång ljud som låter som lerduvekastarna. Då vill det till att skyttarna har disciplin och kan hålla igen i de lägen där de inte får skjuta.

Mycket skytteprat och praktiska tips blir det också, med fokus på det som går som en röd glödande tråd genom alla hans utbildningar och uppvisningar.

— Det jag betonar hela tiden ärsäkerhet, handhavande av vapen. Och man ska öva mycket, hantera bössan året runt egentligen, torröva. Vi vet ju att en våra gamla kungar sov med bössan under sängen för att inte missa att träna sin anläggning. En bra anläggning ska sitta med automatik, det är en av de viktigaste grunderna i säkert skytte, säger Jocke Smålänning.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser